Så resonerar socialdirektören om besök hos äldre

Besöksförbudet inom äldreomsorgen upphävdes den första oktober. Trots en nu ökad smittspridning i samhället har Motala kommun inte mandat att stoppa besöken.

"Vi har inga förbudsmöjligheter, men vi vädjar att man ska boka tid så att vi har personal som kan följa till och från dörren", säger socialdirektör Pernilla Thunander.

"Vi har inga förbudsmöjligheter, men vi vädjar att man ska boka tid så att vi har personal som kan följa till och från dörren", säger socialdirektör Pernilla Thunander.

Foto: TT/MVT Arkiv

Motala2020-11-04 11:41

Det uttryckte kommunstyrelsens ordförande Annelie Almérus (M) i en intervju redan i förra veckan.

Enligt socialdirektör Pernilla Thunander får personal på äldreboenden inte heller stoppa besökare ifrån att gå in i en hyresgästs bostad, eftersom det är ett eget boende och det är gästen som väljer vem som får komma in.

– Det vi kan reglera är de gemensamma utrymmena. Det är därför vi har en framtagen rutin för hur vi gör det på säkrast sätt. Vi följer också personerna från dörren till lägenheten, för att säkra upp så att det inte händer något på vägen, säger hon.

Kan man komma oanmäld i dag?

– Vi har inga förbudsmöjligheter, men vi vädjar att man ska boka tid så att vi har personal som kan följa till och från dörren.

Hur fungerar det i praktiken?

– Generellt sätt har det fungerat väldigt väl. De allra flesta har stor förståelse för att vi gör det för att säkra upp både för dem som kommer och besöker och för de boende.

Upplever du att det finns en oro bland personal eller hyresgäster att besöksförbudet inte längre gäller, trots en ökad smittspridning i samhället?

– Nej, det är inget som har nått mig i alla fall. Vi försöker ju att säkra upp och det är klart att risken ökar i och med att man släppte på besöksförbudet, det kan vi ju lätt räkna ut att smittrisken ökar ganska drastiskt.

Skulle du vilja ha lokala möjligheter att bestämma om besöksförbud?

– Här pratar vi om mänskliga rättigheter och rätten till bostad. Det här är en jättesvår fråga, men jag tänker att smittskydd borde kanske ha större befogenheter än vad de har i dag.

Hur hanterar ni smittor bland personal/boende i dag? 

– Vi har tydliga rutiner kopplat till det här. Så fort vi misstänker smitta, oavsett om det är en medarbetare eller personer som bor i ordinärt - eller särskilt boende, jobbar vi med att säkerställa så att vi minskar smittspridningen. Vi har skyddsutrustning och försöker isolera, begränsa antalet personer som går dit.

Har det fungerat hittills?

– Jag tycker att det har fungerat väldigt väl. Vi har väldigt duktig personal.

Har ni kontroll över eventuella smittor i dag?

– Vi har under hela tiden haft kontroll, så fort vi har haft en misstänkt smitta har vi hanterat det på ett väldigt bra sätt, vilket gör att vi hela tiden undvikit smittspridning, säger Pernilla Thunander.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!