Smittskyddsläkaren: "Allmän smittspridning i Kinda"

Det råder allmän smittspridning av covid-19 i Kinda kommun och de skärpta allmänna råden har preliminärt slutdatum på torsdag. "Jag kan inte se att vi kan ta bort dem", säger smittskyddsläkare Britt Åkerlind.

Regionens smittskyddsläkare Britt Åkerlind.

Regionens smittskyddsläkare Britt Åkerlind.

Foto: JOHNNY GUSTAVSSON

Kinda kommun2020-11-16 13:25

I slutet av förra månaden hade 90 personer i Kinda kommun bekräftats smittade av covid-19. Nu har det ökat med närmare 20 personer och på fredagen har sammanlagt 109 bekräftats smittade.

– Kinda ser ungefär ut som de andra kommunerna i länet. Vi har en samhällsspridd och ganska kraftig smittspridning. Det resulterar i ett ökat antal personer som behöver sjukhusvård, säger smittskyddsläkare Britt Åkerlind.

Även Kinda kommun har alltså drabbats av allmänn smittspridning.

– Vi kan inte längre identifiera och ringa in sådana här klustersmittor. Utan smittan finns överallt i samhället. Även om den största överföringen sker inom familj och vissa arbetsplatser. Alltså där man förstår att folk har varit nära varandra under en längre tid.

De skärpta allmänna råden i Östergötland har ett preliminärt slutdatum torsdag den 19 november.

– Med den takten vi ser nu med folk som blir allvarligt sjuka och behöver slutenvård. Så kan inte jag se att vi kan ta bort dem.

På måndag kommer man börja att ha nya möten med Folkhälsomyndigheten.

– De här allmänna råden ska meddelas i god tid före torsdagen i alla fall.

Kommer råden förändras?

– Det kan vara så och då gör vi en analys av hur vårt läge ser ut. Folkhälsomyndigheten har ju alla 21 län och alla lämnar varsin rapport om hur det ser ut i länen. Då ser man vad det finns för allmänna råd som vi kan applicera på situationen vi har i Östergötland. 
 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!