SM-speedway på Sviestad kan lyfta LMS

För första gången tar speedway plats på SM-veckan. Om Filbyterna/Linköpings MS kan få ordning på arenan tills dess.

För första gången sen 2010 kommer det 2022, under SM-veckan, att köras speedway vid Linköpings motorstadion igen. Om Filbyterna hittar pengar till att rusta upp arenan.

För första gången sen 2010 kommer det 2022, under SM-veckan, att köras speedway vid Linköpings motorstadion igen. Om Filbyterna hittar pengar till att rusta upp arenan.

Foto: Peter Calén

Sport2021-05-21 18:29

– Det krävs rätt stora saker för att få anläggningen godkänd och det arbetet kommer att dra igång nu, säger ordföranden i speedwayklubben, Benny Johansson.

Från början var det 59 idrotter som ansökt om att få vara med på SM-veckan 2022. Nu har de tre parterna Visit Linköping, Riksidrottsförbundet och SVT skalat ner antalet till 35 idrotter. De får nu alla en chans att skapa en SM-tävling i sin sport.

Anders Thorén är projektledare vid Visit.

– Nu inleds diskussioner med specialidrottsförbunden och de lokala föreningarna som ska arrangera tävlingarna. Av erfarenhet vet man att någon eller några av idrotterna faller bort av olika orsaker, men jag tror att vi kommer hamna på drygt 30 idrotter under den här veckan.

En av de uttagna idrotterna är speedway som förstås är tänkt att avgöras vid Linköpings Motorstadion. Det blir första gången sporten finns med på SM-veckan, tidigare har man kört egna arrangemang tillsammans med ungdoms- och juniorklasserna.

Benny Johansson tror att om man lyckas få till alla detaljer och arrangera ett SM kommer det ge ringar på vattnet för hela föreningen.

– Det har inte tävlats här ute sen 2010, sen dess har vi stått och stampat och inte tagit oss framåt. Kanske är det nu eller aldrig för föreningen, om vi ska få igång någon verksamhet på allvar igen.

Främst krävs viktiga säkerhetsdetaljer som luftstaket.

– Det vi har är bara godkänt för träning. Att köpa in ett nytt är förenat med stora kostnader och det är såna bitar vi ska börja titta på nu. Men det är ingen tvekan om att vi verkligen vill vara med på SM-veckan, frågan är bara hur vi löser det.

Den 27 juni till 3 juli 2022 avgörs mästerskapet och Anders Thorén ser tre centralplatser för tävlingarna.

– Stångebroområdet, City och Linköpings motorstadion. Sen kommer en del sporter att vara lite i utkanterna, men hela idén är att ta idrotten till folket och då ska vi vara så nära som möjligt.

SM-veckan 2022

3×3 (basket och rullstolsbasket), Aquabike, Artistisk gymnastik, Bangolf, Beach soccer, Beachhandboll, Beachvattenpolo, Bordtennis, Boule, Bowling, Bågskytte, Casting, Cricket, Crosskart, Cykel och paracykel, Discgolf, Friidrott, HEMA (Historical European Martial Arts), Hopprep, Kanotpolo, Kyokushin, Mountainbike, Orientering, Paragolf, Rallysprint, Rugby, Rullskidor, Simning och parasimning, Skateboard, Speedway, Squash, SUP (Stand Up Paddle), Working equitation, Wakeboard.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!