Skolskjuts på landsbygden är ingen lyx

Skolskjutsen är inte något extra lyxigt resesätt för barn från landsbygden. Det är ibland enda sättet att ta sig till och från skolan utan vårdnadshavare som skjutsar.

Hela systemet med skolvalet och skolskjutsen är problematiskt, skriver insändarskribenten.

Hela systemet med skolvalet och skolskjutsen är problematiskt, skriver insändarskribenten.

Foto: Janerik Henriksson/TT

Insändare2021-05-20 14:15
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

För boende på landsbygden är lokaltrafiken ibland väldigt begränsad och på vissa håll inte ens möjlig att använda sig av för att ta sig till anknytningspunkter för buss/pendeltåg och vidare till skola med rimlig restid. 

För barn under 13 år, finns möjlighet att köpa fritidsplats där barnen kan vara under vårdnadshavarnas arbetstid så att man kan ombesörja resan till och från förskola/skola/fritidshem.

När barnen fyller 13 år och skolvalet ska göras är man som vårdnadshavare väldigt beroende av att veta förutsättningarna för valet. Det är då mycket sorgligt att inte all information finns tillgänglig innan valet. 

Problemet i detta fall är dock inte endast informationen. Det är snarare hela systemet med skolvalet och skolskjutsen. Det är inte ett ”fritt” skolval för alla. 

Bor man på landet har man förmodligen redan förstått att det inte ges förutsättningar för skolval och att man ”måste” välja den skola som kommunen anser vara skolskjutsskola för att eleverna ska kunna ta sig till och från skolan själva.

Vidare blir det problem när elever som är beroende av skolskjuts (där busskort med lokaltrafik inte är användbart) nekas plats på skolskjutsarna och kan erbjudas plats ”var som helst” om du inte gjort ett aktivt andrahandsval. 

Rent krasst kan det vara så att eleven som gör ett aktivt val och därmed nekas skolskjuts, ändå skulle hamnat på samma skola – med skolskjutsrättighet om den inte gjort ett aktivt val. 

Det vet du som vårdnadshavare naturligtvis inte innan. Därför vågar man inte låta bli att göra ett aktivt andrahandsval. 

Det är då tråkigt att skolskjutsrätten faller bort bara för att man gjort ett aktivt val. Har du sedan syskon som ska göra skolval för åk 7 nästkommande år är det omöjligt att veta hur man ska tänka för att om möjligt få dem på samma högstadieskola.