Skenskilsmässor ska inte vara lönsamma

Linköping är en kommun med välskött ekonomi som har råd att stötta medborgare som har rätt till och är i behov av samhällets stöd.

Det finns all anledning att misstänka bidragsfusk genom så kallade skenskilsmässor, skriver artikelförfattaren.

Det finns all anledning att misstänka bidragsfusk genom så kallade skenskilsmässor, skriver artikelförfattaren.

Foto: Janerik Henriksson/TT

Debatt2021-05-28 09:15
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Men vi har inte råd att fortsätta betala ut bidrag utan grundliga kontroller och därmed tillåta att ekonomiskt stöd går till personer som inte har rätt till dem. Vi måste göra allt vi kan, både lokalt men också nationellt, för att stävja det utbredda fusket med bidrag.

För oss i Allians för Linköping är detta en högst prioriterad fråga och eftersom vi befarar att fusket är mer utbrett än vi hittills trott har vi startat upp ett intensivt arbete mot dessa brott.

I Linköping har försörjningsstödet kommit att bli en långvarig försörjning för alltför många och genom att vara kreativ har det varit möjligt att optimera bidragen så att det sällan lönar sig att jobba. 

Av de hushåll som uppbär försörjningsstöd idag är nästan 80 procent singelhushåll, vilket är en oproportionerligt hög andel jämfört med siffror i allmänhet som ligger på 45 procent. 

Här finns all anledning att misstänka fusk genom så kallade skenskilsmässor, detta måste utredas.

I Linköping ska människor som har rätt till ekonomisk hjälp få det, då kan det inte fortsatt vara möjligt att fuska sig till olika former av bidrag. 

Utgångspunkten måste alltid vara att ett försörjningsstöd ska vara ett tillfälligt stöd som man uppbär på grund av tillfälliga behov som exempelvis arbetslöshet och ohälsa. Målet ska alltid vara att försöka komma till egen försörjning och därför är det viktigt att delta i anvisade åtgärder efter egen förmåga. 

Bidragsfusket är ett mycket svårt område att kontrollera och där en folkräkning verkligen skulle underlätta arbetet. I väntan på ett riksdagsbeslut om en nationell folkräkning kommer nu Allians för Linköping utöka kommunens arbete mot bidragsfusket med ytterligare tjänster som operativt ska stävja fusket. 

Vi har också sedan tidigare tillsatt en resurs som helt fokuserar på att bekämpa bidragsbrott och vi har inlett ett samarbete med fastighetsägare, Polis och Försäkringskassan, som redan bär frukt genom bättre kontroll av andrahandskontrakt och olovliga uthyrningar. 

Lokalt gör vi allt vi kan för att stävja fusket med bidrag, och kommer så fortsätta, men något som verkligen skulle underlätta detta arbete är bland annat möjligheten att arbeta mer med oanmälda hembesök och för detta behöver lagstiftningen ses över. Fusket med bidrag måste stoppas.