Skapa en jämställd arbetsmarknad i Östergötland

Region Östergötland måste säkerställa att utvecklingsmedel görs lika tillgängliga för kvinnor och män.

Sedan 1978 finns 8 mars med som internationell kvinnodag på FN:s lista över högtidsdagar.

Sedan 1978 finns 8 mars med som internationell kvinnodag på FN:s lista över högtidsdagar.

Foto: Pontus Lundahl/TT

Debatt2021-03-08 07:30
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I början på 1990-talet kom en rapport som beskrev hur regionala utvecklingsmedel fördelades mellan kvinnor och män. Rapporten visade att 3 procent fördelades till kvinnor och 97 procnet till män. Detta fick dåvarande Nutek, nu Tillväxtverket, samt länsstyrelserna att sätta igång ett arbete för en mer jämställd fördelning.

Många, främst kvinnor engagerade sig. Resurscentrum för kvinnor bildades, numera föreningen Winnet, som drev en mängd projekt med statsbidrag som grundstomme. 

2015 fördelades medlen till regionerna och efter ett par år åter till Tillväxtverket. Praktiskt innebär det att ansvaret för att få till stånd en jämställd arbetsmarknad och ett jämställt näringsliv åvilar regionerna. Regionerna kan söka utvecklingsmedel hos Tillväxtverket, Vinnova, EU och länsstyrelsen.

Nyligen kom en ny rapport. Den här gången från ”Kommissionen för jämställda livsinkomster”. Rapporten visar att fördelningen av regionalpolitiska medel fortfarande, efter 30 år, är mycket ojämnt fördelad. 

Bara små steg har tagits. Av de som fick stöd var 71 procent manliga operativa företagsledare medan kvinnliga operativa företagsledare utgjorde 29 procent. 

Inom den regionala utvecklingspolitiken är män än mer gynnade. 2019 visade Tillväxtverkets analys att andelen kvinnor i företagsledning som beviljades investeringsstöd endast var 17 procent medan andelen män i företagsledning som beviljades investeringsstöd var 83 procent. 

Vid ansökningar om statligt riskkapital har det visat sig att kvinnor beviljades i snitt 25 procent av sitt efterfrågade kapital medan män fick över hälften. 

Överslagsmässigt kan man alltså konstatera att regionernas sätt att stimulera nya sorters jobb ger 20 procent av medlen till kvinnor och 80 procent till män. 

Det finns ingen anledning att tro att Östergötland skiljer sig särskilt mycket från trenden. På 30 år har andelen kvinnor ökat från 3 procent till 20 procent. Alldeles för lite!

Trots att de som formulerat anvisningar och kriterier kring hur medel ska beviljas och dessa upplevs som könsneutrala visar granskningar att de sällan är det. 

Istället är det manligt kodade tekniska idéer och innovationer som prioriteras. Detta är allvarligt då det bidrar till att snedfördelningen består.

Kvinnor och män ska kunna beviljas utvecklingsmedel för nya sorters jobb vare sig projekten är manligt eller kvinnligt kodade. Region Östergötland måste säkerställa att utvecklingsmedel görs lika tillgängliga för kvinnor och män.

Vi menar att regionen behöver arbeta fram en handlingsplan för hur utvecklingsmedel ska användas för att stimulera skapandet av en jämställd arbetsmarknad och ett jämställt näringsliv samt skapa tydliga kriterier, som gör det möjligt att såväl kvinnligt kodade som manligt kodade idéer får del av utvecklingsmedlen på ett likvärdigt sätt. 

Vidare behöver regionen ta hänsyn till kvinnors mindre möjligheter att satsa eget kapital och även bearbeta kunskapen om hur samhället ”tillåtit” kvinnor och män att arbeta och hur traditionens makt fortfarande kan vara stor.

Skapa en jämställd arbetsmarknad och ett jämställt näringsliv i Region Östergötland!