SkÀggetorpspersonal kan hamna i bemanningspool

Om knappt tre mÄnader stÀngs SkÀggetorpsskolans högstadium. Ett 20-tal medarbetare har Ànnu inte fÄtt en ny placering pÄ en annan skola. Saknas tjÀnster sÄ hamnar de i kommunens bemanningsenhet.

Sandra Wahlström leder avvecklingen av SkÀggetorps högstadium. Hon beskriver att skolan samverkar för eleverna: Nuvarande skola lÀmnar information till den nya, sÄ att eleverna fÄr rÀtt stöd.

Sandra Wahlström leder avvecklingen av SkÀggetorps högstadium. Hon beskriver att skolan samverkar för eleverna: Nuvarande skola lÀmnar information till den nya, sÄ att eleverna fÄr rÀtt stöd.

Foto: Jenny Eriksen

Linköping2021-03-31 18:00

SKOLSTÄNGNINGEN

Hittills följer nedmonteringen av SkÀggetorpsskolans högstadium den tÀnkta planen. Elever i sjuan och Ättan har fÄtt placering pÄ andra skolor till skolstart i augusti. Barn i omrÄdet som gÄr i sexan har sökt och placerats pÄ skolor i andra omrÄden.

Ett fÄtal elever pÄ högstadiet Àr inte nöjda med den skolplacering som de har fÄtt, sÀger Sandra Wahlström som leder avvecklingen av högstadiet.

– De kan lĂ€mna in önskemĂ„l om skolbyte och kanske fĂ„ en annan placering senare, sĂ€ger hon.

Skolpolitiker beslutade förra Äret att pedagogisk personal som jobbar kvar pÄ skolan till slutet fÄr 25 000 kronor i bonus. PÄ högstadiet arbetar 53 personer och hittills har 34 medarbetare fÄtt ny placering pÄ en annan skola nÀr höstterminen börjar. NÄgra av de resterande 19 har fÄtt erbjudanden om placeringar som de Ànnu inte tackat ja till.

Utbildningsförvaltningens HR-avdelning har kartlagt vilken behörighet för vilka Àmnen personalen pÄ SkÀggetorp besitter och försökt att matcha dem mot lediga tjÀnster pÄ andra skolor. Christel Horsak, skolchef för grundskolan, beskriver att kommunens skolor nu hÄller pÄ med sin tjÀnstefördelning. NÀr den Àr klar och vakanser blir kÀnda matchas ÄterstÄende personal frÄn SkÀggetorp mot dem.

SkÀggetorpspersonalen blir inte arbetslösa; om ingen passande tjÀnst finns ledig för tillfÀllet hamnar de i kommunens vikariepool, bemanningsenheten.

undefined
NÄgra fÄ elever har placerats ut pÄ skolor som de inte vill gÄ pÄ. Men mÄnga har blivit nöjda med sina önskemÄl och placeringar, enligt Sandra Wahlström.

Sandra Wahlström har inte ansvar för personalfrÄgor men leder övrigt avvecklingsarbete. Efter att alla elever skolplacerats har SkÀggetorpsskolan lÀmnat över elevinformation till deras nya skolor.

– Det pĂ„gĂ„r ocksĂ„ en kunskapsöverföring dĂ€r personal frĂ„n SkĂ€ggetorpsskolan delar med sig av sin kompetens i att arbeta med sprĂ„kutveckling för barn som inte har svenska som modersmĂ„l. Det kan vara gynnsamt Ă€ven för andra elever, sĂ€ger hon.

Andra kommuner har varit före Linköping med att stÀnga skolor i segregerade omrÄden, för att elever ska fÄ fler svenska kompisar och tala svenska i skolan för att utvecklas snabbare i sprÄket. Linköpings kommun valde att lÄta processen ta ett lÀsÄr frÄn det att politikerna fattade beslut beslutet i juni 2020.

– Vi har tagit ett Ă„r pĂ„ oss att se vad vi behöver göra för att det hĂ€r ska fungera bra. Vi försöker att göra det hĂ€r sĂ„ bra som möjligt, sĂ€ger Sandra Wahlström.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!