Så hanteras skärpta råden inom äldreomsorgen

"Vi avråder starkt från att man besöker sina äldre på äldreboenden just nu", säger socialchef Caroline Strand efter de nya skärpta råden för att hindra smittspridning.

Wasagården.

Wasagården.

Foto: Katarina Hydén/arkiv

Vadstena2020-11-03 14:00

– Vi försöker informera alla anhöriga att från och med i fredags har vi valt att starkt avråda från besök på våra äldreboenden, säger Caroline Strand.

Detta på grund av de nya skärpta allmänna råd som Folkhälsomyndigheten och Region Östergötland presenterade i förra veckan.

– De nya allmänna råden säger ju att var och en bör om möjligt undvika att ha fysisk kontakt med andra än dem man bor med, vilket innebär att vi tolkar det som att bor man inte på ett boende så ska man inte vistas med dem eller ha någon fysisk kontakt över huvud taget, säger hon.

Därför avråder de att man besöker kommunens boenden under de här tre veckorna som det i första hand handlar om.

– Sedan har vi kanske inte lagstöd för att säga att man inte får besöka eftersom besöksförbudet är borttaget, men då, i undantagsfall, kan vi erbjuda att man får besöka i besöksrum. Vi hoppas och tror att alla respekterar det här med anledning av att vi fortsatt är i ett ganska kritiskt läge, säger hon.

Besök ska bokas i förväg och inne i besöksrummen finns plexiglas och vill man inte sitta bakom det kan istället visir och munskydd användas.

– Sedan jobbar vi mycket med digitala lösningar som ett komplement under de här tre veckorna. Har man möjlighet att skypa med sina nära och kära så har vi digitala lösningar. Vi har plattor ute i verksamheterna och har särskilda konton så att man kan facetajma och hälsa på varandra på det sättet också.

Vätterngården.
Vätterngården.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!