Rösträtten är något man förtjänar

I sin debattartikel agiterar Christian Widlund för att vi i Sverigedemokraterna skulle motverka demokratin genom att inte tillåta icke-svenska medborgare rösta i svenska val. Detta är felaktigt.

Den svenska rösträtten, den yttersta rättigheten man har som medborgare, ska vara någonting du förtjänar och ingenting du får i ett gratispaket, skriver artikelförfattaren.

Den svenska rösträtten, den yttersta rättigheten man har som medborgare, ska vara någonting du förtjänar och ingenting du får i ett gratispaket, skriver artikelförfattaren.

Foto: Janerik Henriksson/TT

Debatt2021-05-20 09:15
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar på ”Låt inte SD rasera demokratin” (6/5).

Debattören menar även att det är en självklarhet att individer som inte är svenska medborgare och som inte har rotat sig i Sverige ska få kunna rösta i samma utsträckning likt de som är svenska medborgare, även detta menar vi är felaktigt.

Under årtionden så har det svenska medborgarskapet urholkats och incitamenten för att bli medborgare minskat. Den svenska rösträtten, den yttersta rättigheten man har som medborgare, ska vara någonting du förtjänar och ingenting du får i ett gratispaket. 

I länder som Japan och Israel har enbart de som är medborgare rösträtt i nationella och regionala val, varpå man kan fråga sig om Centerpartiet anser att dessa länder är odemokratiska.

Vi får även inte glömma bort hur Centerpartiet under flera års tid vägrar att samarbeta med Sverigedemokraterna, även i de frågor där vi har en gemensam linje – vad har man då för syn på grundläggande demokrati? 

Som exempel till detta har vi den gemensamma migrationspolitik som Liberalerna, Kristdemokraterna, Moderaterna och Sverigedemokraterna lagt fram vilken skulle rita om den migrationspolitiska kartan till det bättre och som Centerpartiet ställer sig emot.

Till en början stod Centerpartiet bakom fyra av de sju migrationspolitiska förslagen men då Sverigedemokraterna var med och tog fram förslagen så avstod de hellre från sin egen politik framför att ta fram en politik som skulle innebära en förbättring. 

Centerpartiet är med andra ord beredda att gå emot sina egna värderingar och väljare enbart för att de inte vill bli förknippade med Sverigedemokraterna.

Vi i Sverigedemokraterna har, till skillnad från Centerpartiet, alltid varit beredda att samarbeta med de partier som vill bygga ett bättre, tryggare och starkare Sverige. Vi kommer därför aldrig att gå emot varken våra väljare eller principer i populistiskt syfte.