Skredrisk stoppar över 100 bostÀder i Ljungsbro

Risken för jordskred gör att ett stort byggprojekt i Ljungsbro stoppas. Planen var 135 nya bostÀder och en förskola nÀra Motala ström.

Marken sluttar brant ner mot Motala ström i Ljungsbro. Det gör att risken för skred i den lerhaltiga marken Àr stor.

Marken sluttar brant ner mot Motala ström i Ljungsbro. Det gör att risken för skred i den lerhaltiga marken Àr stor.

Foto: Åke Alvin

Linköping2021-06-20 08:00

SGI (Statens geotekniska institut) har pekat ut Motala ström mellan Berg och Borensberg som ett omrÄde med hög risk för jordskred, nÄgot vi berÀttat om i en tidigare artikel

Flera skred har ocksÄ intrÀffat vid strömmen genom Ären, bland annat inne i Ljungsbro, vid Nykvarns kraftverk och vid Kungsbro. Kommunen sade i höstas nej till tio nya villor som Cloettas Àgare ville bygga i Ljungsbro, just med hÀnvisning till skredrisken.

Nu har kommunens plankontor kommit fram till att det inte heller gÄr att garantera sÀkerheten om man bygger i omrÄdet nordost om bron vid Cloetta, intill HÀllestadsvÀgen.

DĂ€r ansökte markĂ€garna, Familjen Erichsen AB och Ulf Johansson, 2014 om att fĂ„ bygga bostĂ€der. Det rörde sig frĂ„n början om 160 bostĂ€der, nĂ„got som under resans gĂ„ng bantades till 135. En förskola för 140 barn planerades ocksĂ„. Marken var utpekad som lĂ€mpligt bostadsomrĂ„de i kommunens översiktsplan för Ljungsbro. 

Ett detaljplanearbete inleddes 2015 och den nya detaljplanen var nÀstan klar nÀr de geotekniska utredningarna fick kommunens tjÀnstepersoner att dra i handbromsen.

En anlitad konsult kom fram till att det inte gĂ„r att avleda vatten pĂ„ ett kontrollerat sĂ€tt vid skyfall och att detta kan leda till erosion och skred. Risken tros öka i takt med klimatförĂ€ndringarna som vĂ€ntas ge ökade regnmĂ€ngder. 

Borttagen vegetation, fler hÄrdgjorda ytor och byggnation skulle ocksÄ öka risken, enligt kommunens utredning som drar denna slutsats: "Det innebÀr att marken som ena dagen Àr en stabil slÀnt, andra dagen kan förÀndras till en vattenmÀttad lerklump med skred ner mot ravinen".

MarkÀgarna hade, med tanke pÄ skredrisken, föreslagit att bygga en bit frÄn krönet, men det har inte bedömts som en tillrÀcklig sÀkerhetsÄtgÀrd.

Det officiella beslutet att lĂ€gga ner arbetet med detaljplanen vĂ€ntas fattas av samhĂ€llsbyggnadsnĂ€mnden pĂ„ onsdag. 

SGI kommer under de nÀrmaste Ären att undersöka marken lÀngs Motala ström nÀrmare.

En av markĂ€garna, Ulf Johansson, har Ă€ven ansökt om att fĂ„ bygga cirka 190 smĂ„hus lĂ€ngre bort pĂ„ HĂ€llestadsvĂ€gen, vid korsningen med BjörkövĂ€gen. 

Även det omrĂ„det Ă€r utpekat som blivande bostadsomrĂ„de i översiktsplanen. Politikerna i samhĂ€llsbyggnadsnĂ€mnden har gett klartecken till att pĂ„börja arbetet med en detaljplan dĂ€r, men det arbetet vĂ€ntas inte komma igĂ„ng förrĂ€n 2024. 

HÀr skulle det bli 135 bostÀder och en förskola, men plankontoret anser att skredrisken Àr alltför stor i omrÄdet.
HÀr skulle det bli 135 bostÀder och en förskola, men plankontoret anser att skredrisken Àr alltför stor i omrÄdet.
Karta: HÀllestadsvÀgen Ljungsbro
SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!