Regionen: Ytterligare tio personer i länet smittade

Antalet covid-19-patienter som är i behov av sjukhusvård i länet fortsätter att hålla sig på en stabilt låg nivå. På tisdagen meddelade dock regionen att ytterligare tio östgötar smittats.

Drygt 3 900 personer i Östergötland har hittills testat positivt för covid-19.

Drygt 3 900 personer i Östergötland har hittills testat positivt för covid-19.

Foto: Arkivbilder

Östergötland2020-08-25 12:17

På måndagen vårdades sammanlagt sex smittade personer på länets sjukhus. På tisdagen uppgick antalet smittade patienter till sju – två på Universitetssjukhuset och fem på Vrinnevisjukhuset. Ingen av de sju patienterna behöver intensivvård. 

Hittills har 3 920 personer i länet konstaterats vara smittade av coronaviruset – en ökning med tio personer sedan måndagen. 

Smittskyddsläkare Britt Åkerlind sade tidigare i veckan att det ännu inte finns några tecken på att Östergötland står inför en andra smittspridningsvåg. Det finns dock en oro för att smittspridningen ska ta ny fart när skolor och arbetsplatser börjat fungera under mer normala former.  

Det kan, på grund av inkubationstiden, dröja två veckor innan det går att se om smittspridningen tagit ny fart.    

– Det har inte gått fjorton dagar, så vi vet inte om smittspridningen har tagit ny fart. Jag tror att vi får vänta i upp till en månad innan vi kan säga att vi har ett stabilt läge, sade Britt Åkerlind. 

Ett tecken på att smittspridningen är begränsad i Östergötland för närvarande är att så relativt få smittade patienter är i behov av sjukhusvård. 

Sedan utbrottet började har 277 personer med bekräftad covid-19 avlidit i länet. Region Östergötland rapporterade ett nytt dödsfall på tisdagen. 

730 smittade personer som vårdats på sjukhus i länet har skrivits ut.  

Smittade per kommun

Linköping: 1 357

Norrköping: 1 198

Motala: 311

Mjölby: 241

Finspång: 210

Söderköping: 105

Kinda: 86

Åtvidaberg: 83

Valdemarsvik: 77

Vadstena: 71

Boxholm: 39

Fotnot: Region Östergötland redovisar endast de kommuner som har fler än 30 konstaterade fall. Därför anges inte siffrorna för Ödeshög och Ydre.

Källa: Region Östergötland

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!