Presskonferensen blev en uppvisning i kvinnoförakt

Kvinnan kallades vid namn och hennes beteende fastslogs vara bedrägligt och hon var en lögnerska.

Många sexuellt utsatta kvinnor och flickor kommer att avstå från polisanmälan, befarar insändarskribenterna.

Många sexuellt utsatta kvinnor och flickor kommer att avstå från polisanmälan, befarar insändarskribenterna.

Foto: FREDRIK SANDBERG / TT

Insändare2021-04-01 06:15
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

En välkänd toppjurist, före detta justitiekansler och justitieråd i Högsta domstolen, häktades misstänkt för våldtäkt på en drygt fyrtio år yngre kvinna. 

Åklagaren lade ner förundersökningen och mannen arrangerade en egen presskonferens i sin trädgård där han obehindrat och på gränsen till raljant berättade om sina sexuella närmande. 

Kvinnan kallades vid namn och hennes beteende fastslogs vara bedrägligt och hon var en lögnerska. Detta heter maktmissbruk. Han ångrar sig och gråter ut samtidigt som han glatt berättar om kvällen med den unga kvinnan. 

Av berättelsen till journalisterna, som sände ut presskonferensen live, framgick att han hade ”kladdat” på kvinnan inte ”tafsat”. Ett erkännande alltså. 

I ett tidigare skede under kvällen hade han varnat kvinnan att han kunde bli ”kladdig”. Var det en förvarning om vad som komma skulle och en hint om att hon får skydda sig själv nu när hon blivit upplyst?

”Jag är rädd och besviken på vårt rättssystem när det gäller förundersökningar”, sa den före detta HD-domaren. Och tänk, det är många som håller med honom med tanke på statistiken när det till exempel gäller våldtäkt. 

Mindre än 5 procent av polisanmälda våldtäkter renderar en fällande dom. Ett ganska säkert brott att begå utan påföljd medan brottsoffren kan få sitt liv förstört. 

Kvinnor våldtas av män, kvinnor anmäler män, män blir inte dömda, kvinnor berättar sin historia om mäns våldtäkter, män anmäler kvinnor för förtal, kvinnor döms att betala skadestånd till män. Hur låter det? Visst blir man förbannad.

Metoo-revolutionen 2017 visar tydligt hur omfattande mäns våld mot kvinnor är. Så kom motreaktionen. Kvinnor ska straffas. Kvinnorna har gått för långt och måste tuktas. 

Toppjuristen gjorde det med besked med en uppsluppen presskonferens hemma i trädgården medan den unga kvinnan eskorterades av polis till ett skyddat boende på grund av stark hotbild. 

Hur många sexuellt utsatta kvinnor och flickor kommer att avstå från polisanmälan efter estradören och före detta HD-domarens uppvisning av kvinnoförakt. Många, det är en sak som är säker.