Nu hävs skyddszonen efter fågelinfluensan

Den första gård i Östergötland som drabbades av fågelinfluensa ligger vid Gammalkil. Nu har skyddszonen hävts där.

Foto: Lena Grape Lilliehorn

Smittsam sjukdom2021-03-24 15:10

Det var den 24 februari som Jordbruksverket beslöt att isolera gården på grund av ett utbrott av fågelinfluensa. Gården var den första i Östergötland som drabbades.

Skyddszonen har en radie på tre kilometer, vilket innebär att inom zonen isolerades den smittade gården och de 14 000 slaktkycklingarna avlivades och kördes bort. Inga andra transporter får göras av fåglar eller produkter. Beslutet gäller minst 21 dagar efter att inledande rengöring och desinfektion har genomförts.

undefined

Den första rengöringen var klar den 27 februari och nu pågår det fortsatta arbetet enligt en saneringsplan. Den föreskrivna tiden har förflutit och Jordbruksverket anser nu att den hårda skyddszonen kan lyftas bort. Från den 24 mars ingår gården därför bland de övriga i övervakningsområdet med en radie på tio kilometer, som fortfarande gäller. 

Bestämmelserna för övervakningsområdet innebär att fjäderfä som höns och kalkoner måste hållas inomhus. Ankor, gäss och strutsfåglar ska hålla instängda. Man ska förhindra kontakt med vilda fåglar och noggrant kontrollera hur de egna fåglarna mår.

Den 9 mars upptäcktes nästa fall av smitta hos en äggproducent nära Skänninge och den 13 mars tre fall till närmare Linköping. Där gäller ännu skyddszonen.

De senast registrerade fallen i Sverige är på två platser med hobbyhöns, utanför Hässleholm den 21 mars och på Ekerö den 23 mars. Totalt har Jordbruksverket registrerat 21 influensautbrott under årets vintersäsong, den värsta hittills.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!