IVO fortsätter granska Motala efter mordet i Linköping

IVO lägger ner Motalas Lex Sarahanmälan kring mordet på resecentrum i Linköping. Men fortsätter ändå granskningen av kommunen.

I april attakerades en kvinna på resecentrum i Linköping. Nu lägger IVO ner kommunens Lex Sarah-anmälan men fortsättar utredningen mot kommunen.

I april attakerades en kvinna på resecentrum i Linköping. Nu lägger IVO ner kommunens Lex Sarah-anmälan men fortsättar utredningen mot kommunen.

Foto: Julia Djerf

Motala2021-08-17 12:43

Det var i april som en kvinna attackerades på resecentrum i Linköping av pappan till deras barn. Kvinnan dog efter dådet och mannen greps. Barnen var omhändertagna av Motala och Tranås kommuner och i juni gjorde Motala kommun en anmälan enligt lex Sarah till Inspektionen för vård och omsorg. 

IVO har nu beslutat att avsluta det lex Sarahärendet men fortsätter granskningen av Motala kommun. De anger att kommunen inte utrett ärendet i tillräcklig omfattning. Enligt IVO saknas analys av bakomliggande orsaker på verksamhetsnivå och redogörelse för hur kommunen arbetar för att förhindra att ett liknande missförhållande uppstår. IVO anser också att det saknas uppgifter om något liknande har inträffat tidigare, varför det i så fall hänt igen och en bedömning av om det skulle kunna hända igen. De vill också ha tydlighet i när kommunen kommer att vidta olika åtgärder.

Per-Olof Andersson, socialchef, säger att han anser att kommunen har redogjort för vissa punkter redan.

– Som punkten om hur vi systematiskt ska jobba för att något sådant här inte ska hända igen, lika som analysen om bakomliggande orsaker på verksamhetsnivå. I den senare behöver vi ha en förklaring och genomgång om vad de förväntar sig att vi ska göra, säger han.

Kunde ni varit tydligare redan i er egen Lex Sarah-utredning?

– Vi gjorde en stor utredning som jag tycker håller. Men de vill ha mer och att den ska kompletteras och då får vi göra det. 

Vad innebär det här för Motala kommun?

– Vi behöver jobba med detta och gå tillbaka och titta på vad vi behöver utveckla ytterligare. Vi behöver titta på hur vi får bättre kvalitet i vår verksamhet och även bättre säkerhet så att något av det här slaget inte ska hända igen. 

Per-Olof Andersson säger att man på socialförvaltningen redan gjort åtgärder som har med den typen av ärende att göra.

– Mycket var på gång redan innan detta hände. Vi jobbar med ett stort utvecklingsarbete för arbetet med barn och unga, hur vi ska arbeta med olika ärenden och vilka arbetssätt vi ska jobba med, säger han och tillägger att det även gäller arbete kring våld i nära relationer där bland annat nyanställda, med flera, får utbildningar i hur den typen av fall ska hanteras. 

– Men jag har inget emot att de gör den här granskningen, jag tycker det är bra, säger Per-Olof Andersson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!