Stora byggen och satsningar i stadsmiljön

En och en halv miljard. Så mycket ska Mjölby kommun investera under kommande tre år. Ny skola, nya förskolor och nytt vårdboende är de stora posterna. Kanske berör små satsningar i city medborgarna väl så mycket.

Staden växer och har rekordstora investeringar framför sig.

Staden växer och har rekordstora investeringar framför sig.

Foto: Victor Bomgren

Mjölby2021-05-27 19:00

Den politiska majoriteten lägger fram sitt förslag till investeringsbudget för preliminärt beslut i juni i fullmäktige. Från att för några år sedan göra investeringsbudgetar på kring 100 miljoner per år är man nu uppe i nästan 500 miljoner för vart och ett av de kommande tre åren.

De stora posterna är nytt vårdboende med byggstart nästa år, ny skola i Mjölby tätort och förskoleutbyggnad i såväl Skänninge som Mantorp, Väderstad och Mjölby. Under rubriken gator och trafik finns en cykelväg mellan Mantorp och Sjögestad med – under förutsättning att Trafikverket är med och betalar. Även cykelvägen Mjölby–Hogstad finns med i investeringsplanen för 2024, om Trafikverket delar på kostnaden.

Lundbyvallen kommer att behöva flyttas, troligen till Kungshögaområdet, och man vill även kunna anlägga ett motionsspår där som ersättning för det elljusspår som naggats i kanten av det nya exploateringsområdet norr om Toyota.

Handslag för Mjölby (S+C+L+KD+MP) vill satsa på mindre aktivitetsplatser för spontanidrott runt om i kommunen. En aktivitetsplats kan vara en anläggning med konstgräs, basketbana eller innebandymål. Det kan också vara utegym, parkourbana, boulebana, frisbeegolfanläggning eller bara en gräsyta med uppställda fotbollsmål. Tanken är att de boende/medborgarna ska vara med och bestämma inriktningen.

För sex år sedan startades utvecklingsprojektet "Vi möts i Mjölby" och nu vill majoriteten genomföra en del av idéerna från projektet dit allmänhet, företag och fastighetsägare bjöds in.

Huvuddragen är att trafiken på Kungsvägen genom centrum ska minska och lämna mer plats för mjuka värden.

– Det handlar inte om att stänga av helt, men kanske luckra upp så att det blir både för trafik och för människor. Vi vill att handeln i stan ska vara delaktig i processen och därför har vi lagt detta till 2023, säger Cecilia Burenby (S).

"Mer plats för människorna i staden, för uteserveringar, planteringar och bänkar. Utsläppen och avgaserna på Kungsvägen minskar", skriver partierna i sin budgetbeskrivning.

Magasinsgatan ska bli huvudflödet för genomfartstrafiken, och vidare över Burensköldsbron. Stadsparken ska bindas ihop mer än idag, både med Kungsvägen och Stora torget. Kyrkogatan kommer dock inte att stängas av för biltrafik.

Magasinsgatan ska vara huvudleden för genomfartstrafik genom Mjölbys centrum för att avlasta Kungsvägen.
Magasinsgatan ska vara huvudleden för genomfartstrafik genom Mjölbys centrum för att avlasta Kungsvägen.
Karta: Magasinsgatan
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!