Sjökvist: Enda sättet att kunna landa affären

Det hade inte gått på annat sätt att få affären i hamn, menar Claes Sjökvist (S). I kommunstyrelsen har ledamöterna fått uppmaningen att hålla tyst med detaljer i affären. En sådan detalj var Glada bondens vilja att köpa mejeriet med kommunen som bulvan.

Claes Sjökvist, kommunstyrelsens ordförande (S) i Boxholm.

Claes Sjökvist, kommunstyrelsens ordförande (S) i Boxholm.

Foto: Sune Johansson

Boxholm2021-05-21 17:29

P4 Östergötland var först med att rapportera om de nya uppgifterna.

Internt i kommunpolitiken har det talats om ett företagshotell – inte ett fortsatt mejeri – när man pratat utåt om avsikten med att köpa fastigheten. Först inför fullmäktiges beslut om att godkänna köpet har gruppledarna informerat övriga politiker om den verkliga avsikten.

Ändå hävdar kommunen i tvisten med Arla att det hela tiden varit frågan om ett mejeri man köpte och sedan sålde. Arlas lista på inventarier som de menar inte ingick i köpet gjorde ostproduktion omöjligt. I inledande köpeförhandlingar sa de att all utrustning skulle ingå.

undefined
Claes Sjökvist, kommunstyrelsens ordförande (S) i Boxholm.

Claes Sjökvist satt som ledamot i ks under 2020 och tillträdde i mars i år som ordförande efter avgående Britt-Marie Johansson. Det var hon och kommundirektören Göran Lundström som förde samtal med Arla och som även hade kontakt med Glada bonden.

– Det fanns även andra intressenter till verksamhet i fastigheten. Men vi hade fått veta att Glada bonden ville köpa, säger Claes Sjökvist som från mars i år är kommunstyrelsens ordförande. 

Under resans gång sedan mitten på maj då kommunen lämnade sitt anbud har intentionen ändrats från företagshotell till Glada bonden-mejeri. De skilda småskaliga producenterna som ville hyra in sig har omvandlats till en grupp fria bönder som vill äga och bedriva eget mejeri.

– Enligt våra jurister så har vi agerat på rätt sätt. Det är möjligt att den demokratiska biten kunde vi kanske gjort annorlunda, menar Claes Sjökvist.

– Men vi hade inte kunnat agera på ett annat sätt för att lyckas få affären att landa. Vi köpte fastigheten för att kunna bedriva den verksamhet som lokalen är avsedd för, lägger han till. 

Ian Jamieson (C) säger att han från kommundirektören fått garantier att det är okej för en kommun att agera bulvan på det här sättet. Att detaljer skulle hållas hemliga för att de var känsliga har han respekterat fram tills inför beslutet i fullmäktige då han informerat övriga i sin partigrupp.  

undefined
Ian Jamieson, Centerns gruppledare i Boxholmspolitiken.

– Jag har i kommunstyrelsen påpekat riskerna med kommunens köp, till exempel om den tilltänka köparen skulle dra sig ur. Men vi gick på förvaltningens förslag att det var en bra lösning, säger Ian Jamieson.

Alla sa ja till köpet och allt annat hade varit politiskt självmord, menar han.

Karta: Älvkullevägen 7
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!