MÄnga drabbades av stort strömavbrott

Tusentals boende i Söderköpings och Valdemarsviks kommuner var pÄ fredagsmorgonen utan ström. Under dagen fick de flesta tillbaka elen och pÄ eftermiddagen var avbrottet helt löst.

SÄ hÀr sÄg det ut pÄ nÄgra av de drabbade platserna i Valdemarsviks och Söderköpings kommuner.

SÄ hÀr sÄg det ut pÄ nÄgra av de drabbade platserna i Valdemarsviks och Söderköpings kommuner.

Foto: Vattenfall Service

Söderköping/Valdemarsvik2021-01-08 07:30

Totalt var 2 569 hushĂ„ll i Östergötland utan ström vid 07-tiden. Av dessa fanns nĂ€ra 2 000 av kunderna i Söderköpings kommun, dĂ€r de kustnĂ€ra omrĂ„dena och skĂ€rgĂ„rden var hĂ„rdast drabbade, enligt Eon. 

Ytterligare 300 hushÄll i Valdemarsvik kommun var ocksÄ utan el pÄ morgonen. 28 av dessa hushÄll hade dessutom varit utan el Ànda sedan torsdagens strömavbrott.

Enligt Eon var de drabbade omrĂ„dena bland annat Börrum, EkenĂ€set, Gryt, Ramsdal, Ringarum, Sanden, Sankt Anna och SkĂ€llvik. Dessutom var 289 hushĂ„ll i Åtvidabergs kommun strömlösa pĂ„ morgonen.

Björn Persson, regionchef pĂ„ Eon, berĂ€ttar att det nya strömavbrottet dök upp under arbetet med att laga gĂ„rdagens avbrott. 

– Vi hade 37 kunder kvar frĂ„n igĂ„r, som vi skulle ta tag i idag. Men istĂ€llet har det alltsĂ„ tillkommit ytterligare fler, sĂ€ger han.

Han berÀttar att en viktig ledning slogs ut under reparationsarbetet efter torsdagens avbrott.

– DĂ„ slogs ocksĂ„ en större fördelningsstation i Gusum ut, sĂ€ger Björn Persson och förklarar att detta ledde till fredagens nya strömavbrott.

PÄ morgonen klassade Eon avbrottet som stor störning och satte in resurser utifrÄn detta.

– Vi har tagit in ett 20-tal montörer som ska ut i fĂ€lt och röja. Dessutom har vi en helikopter som ska besiktiga ledningarna. Den har ocksĂ„ utrustning för att kapa grenar som snötyngda och ligger över ledningar, sĂ€ger Björn Persson pĂ„ fredagsmorgonen.

NĂ€r arbetet kan vara klart – och alla drabbade kan ha strömmen tillbaka – var dĂ„ fortfarande oklart.

– Vi kan tyvĂ€rr inte komma med nĂ„gra prognoser just nu, sĂ€ger Björn Persson vid 08.30-tiden.

Men under dagen skulle de flesta drabbade fĂ„ tillbaka strömmen. Vid 12-tiden uppgav Eon pĂ„ sin hemsida att bara 140 hushĂ„ll i lĂ€net – samtliga i Valdemarsviks kommun – fortfarande vara strömlösa. 

Björn Persson pÄ Eon berÀttade att arbetet fortsatte:

– MĂ„let Ă€r att sĂ„ mĂ„nga som möjligt ska fĂ„ tillbaka strömmen innan det Ă€r kvĂ€ll, sĂ€ger han och berĂ€ttar att man förutom reparationsarbetet fortsĂ€tter att "patrullera" med helikopter.

– DĂ„ ser vi var det finns trĂ€d som ligger över ledningarna, men dĂ€r det Ă€nnu inte har lett till strömavbrott. De trĂ€den mĂ„ste sĂ„ klart bort innan detta hĂ€nder.

Björn Persson vill ocksÄ varna för en stor risk som uppstÄr i sÄna hÀr situationer.

– Det finns ledningar som nu hĂ€nger lĂ„gt, Ă€ndĂ„ ned pĂ„ backen, och som man kan komma Ă„t. De kan vara strömförande, Ă€ven om det inte ser ut sĂ„, och det Ă€r förenat med livsfara att röra vid dessa. SĂ„ gĂ„ inte i nĂ€rheten av dem!

Klockan 15.40 meddelade Eon att avbrottet var helt avklarat och att samtliga kunder hade fÄtt tillbaka strömmen.

MĂ„nga hushĂ„ll i Östergötland blev utan ström pĂ„ fredagsmorgonen.
MĂ„nga hushĂ„ll i Östergötland blev utan ström pĂ„ fredagsmorgonen.
SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!