Lyckad filmsatsning i Linköping återvänder i sommar

Försöket med drive-in-film på Skylten blev en framgång. Nu är det klart att det blir fler visningar i sommar.

Försöket med drive-in-fim på Skylten i april blev lyckat.

Försöket med drive-in-fim på Skylten i april blev lyckat.

Foto: Fredrik Kylberg

Linköping2020-05-20 17:00

Linköping är mer biofattigt än andra städer under coronakrisen, sedan Filmstaden stängde alla sina biografer efter direktiv från sina amerikanska ägare. I Norrköping har Cnema fortfarande öppet och många andra jämförbara städer har Folkets bio eller andra alternativ som fortfarande håller öppet, men det saknas i Linköping. 

Därför var försöket med drive-in-film på kulturhuset Skyltens innergård för några veckor sedan en frisk fläkt. Och nu är det klart att det blir en fortsättning. Tolv visningar planeras, och många gamla godingar står på schemat.  

Först ut, 30 maj, är "Bullitt", biljaktsaction med Steve McQueen från 1968 och "Blues brothers" med John Belushi och Dan Aykroyd från 1980.

13 juni är det dags för 50-talsnostalgiska "Grease" med John Travolta från 1978 och Quentin Tarantinos kontrafaktiska kärleksbrev "Once upon a time in Hollywood" som kom 2019 men utspelar sig 1969. 

27 juni blir det buskis från Balkan i Emir Kusturicas "Svart katt, vit katt" (1998) och stram, svartvit skräck av Alfred Hitchcock i "Psycho" (1960). 

11 juli blir det två moderna B-filmer. Först den yviga kultrullen "Dyke hard" (2014) om lesbiska rockmusiker som fajtas mot ninjor, cyborgs och annat otäckt. Sedan finska science fiction-spektaklet "Iron sky II" (2019) – uppföljare till den första filmen som avslöjade att nazisterna överlevt i en bas på månen. 

25 juli är det dags för två respekterade klassiker: Alan Parkers "Mississippi brinner" med Gene Hackman och Wille Dafoe från 1988, och Ridley Scotts "Blade runner" med Harrison Ford från 1982. Eftersom filmen utspelar sig 2019 kan den knappast betraktas som en framtidsvision längre. 

Den som längtar efter mer drama för vuxna människor blir bönhörd sista kvällen, 8 augusti, när "Broarna i Madison County" (1995) av och med Clint Eastwood och Meryl Streep visas. 

Sist ut, samma kväll, är en passande drive-in-film om bilburen ungdom i det tidiga 60-talets Kalifornien: "Sista natten med gänget" från 1973 av George Lucas.

Satsningen på drive-in-film är ett samarbete mellan kommunens eventbolag Visit Linköping & co, filmklubben Cinemax, Konstnärsföreningen Alka, skivbolaget Gaphals och de rullskridskoburna medlemmarna i Linköping Roller Derby som sköter serveringen. 

25 bilar med två personer i varje får plats på varje visning. Filmljudet sänds på FM-bandet och besökarna rattar själva in det på bilradion.  

Karta: Skylten
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!