Ludvig tröttnade på Guldgossen - skapade raka motsatsen

"Egentligen vill jag inte prata om det", inleder Ludvig Jansson när han avslöjar kopplingen mellan Guldgossen och Sorgfrid. Två olika musikprojekt - vitt skilda varandra.

I dag framträder Rimforsabördiga Ludvig Jansson under artistnamnet Sorgfrid. Guldgossen, som han tidigare kallade sig, har lagts på is.

I dag framträder Rimforsabördiga Ludvig Jansson under artistnamnet Sorgfrid. Guldgossen, som han tidigare kallade sig, har lagts på is.

Foto: Pressbild/Nima Shams

Rimforsa2020-10-01 21:00

När vi når den numera 36-åriga Rimforsakillen, bosatt i Stockholm, är vi ovetandes om att det är just Ludvig Jansson som vi pratar med. I ett mejl från skivbolaget Caramba Musik presenteras artisten och den "musikaliska desperadon" Sorgfrid - där kopplingen till Kinda understryks tydligt. Under intervjuns gång, som i första hand är tänkt att handla om det album som släpps i veckan, kryper en helt annan nyhet fram - Sorgfrid är samma person som Guldgossen.

– Tanken är att det ska vara otydligt, jag vill särskilja dem ifrån varandra, men man kan säga att Sorgfrid är en motreaktion på det jag har gjort innan. För att jag skulle kunna utvecklas kände jag mig tvungen att lägga Guldgossen åt sidan och göra något annat. Jag blev trött på den grejen och det som förväntades av mig under det artistnamnet. Det blev nästan som att Guldgossen var en helt annan person - det var inte jag, berättar Ludvig.

undefined
Under storhetstiden med Guldgossen, omkring 2010, besöktes Ludvig Jansson av Corren och fotografen Jeppe Gustafsson. Då visade han upp sitt nattduksbord.

Det var under tiden på Liljeholmens folkhögskola i Rimforsa, för över tio år sedan, som Guldgossen tog sin början. Hittills har det bland annat resulterat i fyra album, medverkan i TV4:s Nyhetsmorgon och under en period även regelbundna spelningar på Sveriges Radio P3. Dessutom har han framträtt ett flertal gånger lokalt - inte minst på allsången i Kisa.

När slutade du att vara Guldgossen?

– Jag kan fortfarande vara Guldgossen, projektet finns, men just nu ligger det på is. Det kan ligga på is tio år till eller så ligger det bara på is den här veckan - det vet man aldrig.

År 2016 färdigställdes de allra första låtarna under namnet Sorgfrid och sedan dess har ett EP-album släppts varje år. Under det nya artistnamnet utforskar han helt andra musikstilar.

– Mitt mål är att varje skiva ska skilja sig från varandra. På så sätt får jag hela tiden utveckla ljudbilden och det vågade jag aldrig göra tidigare.

undefined
År 2012, samma år som Lars Winnerbäck var hemlig gäst, spelade Ludvig Jansson på allsången i Kisa. Det, och flera andra lokala framträdanden, har i Kinda gjort honom känd som Guldgossen.

På fredag den 2:e oktober publiceras det fjärde albumet i ordningen vilket Ludvig Jansson själv beskriver som en blandning mellan pop, r&b och hiphop.

Hur har Sorgfrid tagits emot av lyssnarna?

– Rent framgångsmässigt har det inte varit någon dundersuccé, svarar Ludvig Jansson och avslutar:

– Det är klart att jag vill att så många som möjligt ska lyssna men jag älskar att göra musik, det är så himla kul, och numera bestämmer jag helt själv över mitt skapande. Blir det inte mer än så här räcker det ändå för mig.

Under tiden som Guldgossen lät han sig, inför en fotosession, att färgas i guld.
Under tiden som Guldgossen lät han sig, inför en fotosession, att färgas i guld.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!