LRF lokalt stödjer inte utbyggnadsplanerna

Både den styrande majoriteten och företrädare för oppositionen försvarar i Corren utbyggnadsplanerna för Mantorps tätort.

Utbyggnaden av Mantorp fungerar som ett talande exempel över den tid vi lever i av mätta och belåtna människor som kan ta maten för given, skriver kommungruppsordföranden för LRF Mjölby.

Utbyggnaden av Mantorp fungerar som ett talande exempel över den tid vi lever i av mätta och belåtna människor som kan ta maten för given, skriver kommungruppsordföranden för LRF Mjölby.

Foto: Victor Bomgren

Insändare2021-05-24 11:15
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar till "Vi värnar vår kommun" och "M står bakom planförslaget för Mantorp" (17/5).

De styrande politikerna är stolta över att man minskar ambitionen för Mantorps utbyggnad och bara nöjer sig med 7–10 000 invånare och därför ”endast” behöver nyttja 168 hektar åkermark. 

I majoritetens svar nämns också att LRF medlemmar uttryckt sig positivt om detaljplanen. Enskilda LRF-medlemmar får så klart tycka vad de vill, men LRF:s kommungrupp i Mjölby vill vara tydliga med att vi aldrig ställt oss bakom planen i sin helhet eller kommunens planer på den ambitiösa utbyggnaden. 

Däremot anser vi att kommunen gjort ett bra arbete vad gäller att analysera olika jordbruksmark produktionsvärde och i grova drag tänker rätt vad gäller att i första hand bygga på de minst produktiva och rationella fälten. Ett utredningsarbete som fler kommuner skulle behöva ta efter. 

Utbyggnaden av Mantorp fungerar som ett talande exempel över den tid vi lever i av mätta och belåtna människor som kan ta maten för given. 

De 168 hektar åker som ligger under plan levererar med dagens produktionsförmåga råvara till nästan 40 000 människors årliga äggkonsumtion eller 12 000 personers årliga konsumtion av griskött och roterar man runt ärtor i odlingen enligt god lantbrukarsed kan denna åkermark förse 840 000 personer med en portion ärtsoppa!

Mark som istället ska användas till bland annat 30 hektar park och strövområde. Utöver detta får åkermarken stryka på foten till förmån för varje litet skogsparti som måste sparas trots att Mantorp ligger i anslutning till sammanhängande skogar som sträcker sig i princip till Skåne. Sensmoral; jordbruk och matproduktion väger alltid lättast.