Låt lärare gå före i vaccinationskön

Många lärare i Linköpings kommun vittnar om att det är näst intill omöjligt att upprätthålla Folkhälsomyndighetens rekommendationer i skol- och förskolemiljö

En snabb vaccination av lärare och skolpersonal skulle begränsa ytterligare kunskapstapp, skriver artikelförfattarna.

En snabb vaccination av lärare och skolpersonal skulle begränsa ytterligare kunskapstapp, skriver artikelförfattarna.

Foto: FREDRIK SANDBERG / TT

Debatt2021-05-27 08:15
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Vi ser hur belastningen och oron växer i lärarkåren.Vi undrar om regeringen förstår hur tufft våra verksamheter har det.

Hur kommer det sig att Sverige inte förmår att ha en effektiv logistik som klarar att ge prioritet utifrån yrkestillhörighet? 

Vi anser att regeringen borde gå till botten med frågan och skaffa ett brett underlag baserat på fler instansers bedömningar, såväl från myndigheter som forskare. Det är också regeringens ansvar att vidta de åtgärder som krävs för att få det att fungera.

Det finns ett starkt samhällsintresse att hålla lärare friska, så att skolor och förskolor ska kunna vara öppna och föräldrar förvärvsarbeta istället för att ta hand om sina barn. 

Vi vet att distansundervisning och stängda skolor ger starkt negativa utbildningseffekter, inte minst för socialt utsatta barn och barn med särskilda behov. 

De långsiktiga samhällskostnaderna är redan omfattande av de störningar som pandemin förorsakat utbildningsystemet och riskerar tyvärr att skada framtiden för många barn och unga. 

En snabb vaccination av lärare och skolpersonal skulle begränsa ytterligare kunskapstapp.

Regeringen borde träda in och sätta upp samhällsviktiga yrken på prioriteringslistan. För lärarna, som kämpar otroligt hårt i en utsatt situation, skulle det vara en stor lättnad.