Låt kyrkan vara ett föredöme i miljöarbetet

Utveckla Svenska kyrkans skogs- och jordbruk till ett föredöme i miljöarbetet

Svenska kyrkans åkrar måste bevaras för produktion av mat och odlingen behöver utvecklas för biologisk mångfald, skriver artikelförfattarna

Svenska kyrkans åkrar måste bevaras för produktion av mat och odlingen behöver utvecklas för biologisk mångfald, skriver artikelförfattarna

Foto: Jeppe Gustafsson/arkiv

Debatt2021-05-31 08:15
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svenska kyrkan är den femte största skogsägaren i Sverige med ca 400 000 hektar skog.

För den biologiska mångfaldens skull måste hyggesfritt skogsbruk införas. Kalavverkning måste stoppas då det utarmar jorden, utrotar växter, insekter och djur.I stället ska biologisk mångfald stimuleras genom att prioritera skydd av hotade miljöer och arter.

Skyddsvärda skogar måste bevaras. Skogsbruket ska förändras i grunden genom plantering av blandskog samt användning av maskiner som inte skadar marken. Hästar bör användas i större utsträckning än idag.

Svenska kyrkan äger också många jordbruksfastigheter som utarrenderas. För att säkra framtida generationers livsmedelsförsörjning måste åkrarna bevaras för produktion av mat och inte säljas för exploatering och därmed göras omöjliga för odling.

Sverige har ont om åkermark, varför det är än mer nödvändigt att bevara den åkermark vi har. 1977 hade vi i Sverige 1,68 miljoner hektar åker. 2020 hade den minskat till 0,88 miljoner hektar. Och minskningen fortsätter. 

Över 50 procent av den mat vi äter importeras. Stora svårigheter att mätta befolkningen kommer att uppstå om importen av olika anledningar omöjliggörs. 

Dessutom behöver odlingen utvecklas för biologisk mångfald. För binas och pollineringens skull är det lämpligt att så vildblommor i kanten på åkrarna. Man kan också inrätta lärkrutor så vi åter kan njuta av lärkornas drill.