En feg strategi som sätter hela branschen på svältkur

På valborgsmässoafton kom beskedet om ”personlig lockdown” från region Östergötland. Vad som är skillnaden från tidigare rekommendationer är inte helt solklart.

”Personlig lockdown” kommer att få oöverblickbara konsekvenser för länets krögare. I praktiken är uppmaningen ett näringsförbud, utan ersättning, skriver sju lokala restaurangägare.

”Personlig lockdown” kommer att få oöverblickbara konsekvenser för länets krögare. I praktiken är uppmaningen ett näringsförbud, utan ersättning, skriver sju lokala restaurangägare.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Debatt2021-05-08 12:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Men vid närmare efterforskning innebär begreppet i sak inget nytt utan är endast en förstärkt uppmaning att följa tidigare rekommendationer.

Kanske kan ett nytt begrepp som ”personlig lockdown” hjälpa. Kanske inte. Vad som däremot är säkert är att begreppet kommer få oöverblickbara konsekvenser för länets krögare. I praktiken är uppmaningen ett näringsförbud, utan ersättning.

Vi förstår självklart att regionen behöver vidta åtgärder för att minska smittspridningen. Men vad som däremot är svårt att förstå är varför de 33 procent av alla östgötar som är vaccinerade och övriga 25 procent med antikroppar (enligt Folkhälsomyndighetens presskonferens i torsdags) också måste gå i personlig lockdown? 

Folkhälsomyndigheten har ju uttryckligen sagt att de som är vaccinerade kan krama sina barn och barnbarn. Det vore rimligare om regionen la sin energi på att testa och smittspåra istället för att hitta på nya begrepp som ligger utanför expertmyndighetens rekommendationer. 

Vi trodde att hela vitsen med vaccinationen var att vi steg för steg skulle kunna återgå till det ”vanliga livet”. Annars känns det ju onödigt att sätta en spruta i armen på hundratusentals östgötar.

Exempel från omvärlden har visat att vaccinet skyddar mot allvarlig sjukdom och död. Smittspridningen har nästan stoppats i Storbritannien och Israel, länder som varit snabbfotade i vaccinarbetet. 

I stället för att tvinga oss att stänga och kompensera oss är budskapet att restaurangerna självfallet ska vara öppna, men ingen ska gå dit. En feg strategi som sätter hela branschen på svältkur utan att någon täcker upp för kostnaderna. 

Vi hade föredragit att de stängde våra verksamheter mot ekonomisk kompensation. Då hade det i alla fall funnits någon logik bakom agerandet.   

Vår bransch är den hårdast drabbade av alla under pandemin. Till skillnad från många andra branscher har vi fått tydliga lagkrav att följa. Vi har ändrat öppettider på kort varsel, ställt om våra verksamheter, vissa har till och med byggt om för att undvika smitta. 

Vi har gjort allt vi har kunnat för att minska smittspridningen och för att överleva. Samtidigt har vi blivit vittnen till många branschkollegors konkurser, livsverk som har gått upp i rök.

Det har varit många vackra ord om ekonomisk kompensation från regeringens håll, men i praktiken har det inte fungerat. Vi har hela tiden tänkt att det kommer bli bättre, bara vaccinationerna kommer igång. 

Vi har levt på hoppet. Så kom beskedet om personlig lockdown, helt utan förvarning på valborgsmässoafton, när vi laddat upp med personal och råvaror inför helgen. 

Vi har förståelse för att alla på regionen inte är experter på just krogbranschens villkor. Men på regionens hemsida räknar vi faktiskt till hela 13 kontaktpersoner som bara jobbar med tillväxt eller näringslivsfrågor. 

De 13 borde veta vad uppmaningen till personlig lockdown innebär för oss. Om inte ens de som är vaccinerade eller har antikroppar får gå ut och äta varför ska vi då hålla öppet? Det är svårt att förstå den logiken.