Nu är ramperna vid baden på plats

Hej Hillevi och tack för din återkoppling om anpassningen av sjöbaden i kommunen. Vi beklagar att rampen i Viggeby inte låg på plats när du ville använda den.

Nu är rampen på plats i Viggebybadet, försäkrar Linköpings kommun.

Nu är rampen på plats i Viggebybadet, försäkrar Linköpings kommun.

Foto: Tommy Pettersson/arkiv

Insändare2021-06-25 10:15
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar till "Var ska vi rörelsehindrade ta ett svalkande dopp” (15/6).

Nu är den och alla ramper på plats. I år blev utsättningen något fördröjd på grund av personalbrist samt den ovanligt regniga månaden maj. Det sistnämnda innebar mycket mjuka stränder som medförde att vi inte kunde lägga i ramperna som planerat.

I arbetet med att tillgänglighetsanpassa en badplats arbetar kommunen med leverantörer som är professionella på att anpassa dessa för personer med funktionsnedsättning. 

De besitter till exempel kunskap om rampernas lutning och mått med mera. Ibland uppstår problem kopplat till naturens påverkan exempelvis vattnets nivåförändringar och vindpåverkan. Då åtgärdar vi detta så långt det är möjligt och så snart vi får in en anmälan om det.

Inom Linköpings kommun finns det utöver rampen i Viggeby även ramper i Svartåfors och Sandvik. I Viggeby finns även flera andra anordningar iordningställda för hög tillgänglighet – rastbord, grillplats och omklädningsbyggnad. 

Tidigare fanns det möjlighet att bada via ramp i centrala Linköping i badsjön vid Tinnis. Just nu är inte badsjön igång på grund av byggnationen av nya simhallen.

Flera av de bad som ligger under kommunens ansvar är relativt små och är ur ett tillgänglighetsperspektiv svåra att nå. Men det finns badplatser som skulle kunna kompletteras med badramper och det är något vi får undersöka vidare, idag finns inte några beslut fattade kring det.

Vi kommer att komplettera webben med tydligare informationen om var det finns ramper.