Kommunalrådet tagen av nya råden: "Det är allvar nu"

Kommunalrådet Thomas Lidberg (S) är tagen över de nya corona-restriktionerna i länet och beredd att ta beslut om åtgärder inom kommunen.

Kommunalrådet Thomas Lidberg (S) manar alla till egenansvar för att stoppa och minimera spridningen av covid-19.

Kommunalrådet Thomas Lidberg (S) manar alla till egenansvar för att stoppa och minimera spridningen av covid-19.

Foto: Lotta Willsäter

Åtvidaberg2020-10-29 17:02

 Thomas Lidberg sitter i bilen när vi når honom för kommentarer kring de nya restriktionerna i länet. Han reagerar direkt:

– Jag hade inte räknat med att det skulle bli så tufft, säger han och konstaterar att Åtvidaberg inte är undantaget. 

– Det är allvar nu.

I Region Östergötlands dagliga rapporter över antalet som testat positivt för covid-19 syns en tydlig uppgång av antalet smittade i Åtvidaberg. Det ackumulerade antalet smittade låg länge på 90, men har sedan förra veckan stigit med 18 personer till 108 konstaterat smittade. 

Under den senaste tiden har fall av covid konstaterats bland annat inom äldreomsorgen(gäller personal, ej boende), på en byggarbetsplats och på Villa Baro. 

– Vi i Åtvidaberg är inte alls förskonade, säger Lidberg. 

Han kan inte omedelbart ge besked om de nya restriktionerna leder till åtgärder i kommunen. 

– Jag ser att vi måste höja beredskapsläget. Jag ska diskutera detta med kommundirektören och ta upp vad vi gör och vilka åtgärder vi ska vidta. 

– Om vi i politiken behöver så kommer vi att ta beslut om åtgärder. Vi lyssnar på tjänstemännen där. 

Konkret säger Thomas Lidberg att kommunen internt behöver se över sina arbetsplatser och möten. Redan innan beskedet om de nya restriktionerna har det tagits beslut om att ställa in fullmäktige i november. När fullmäktige höll möte under onsdagen var mötet flyttat till lokaler i Facetten för att undvika trängsel. 

– Vi måste kanske ta nya beslut om att gå ner i styrka och minska antalet ledamöter. 

Sedan coronautbrottet under våren säger Thomas Lidberg sig haft full respekt för viruset och uppger att han varit försiktig. 

– Jag har också en sambo som påminner mig hela tiden. Vi försöker leva efter restriktionerna och är alltid noga med att hålla avstånd. Vi är inte heller sena att påtala om någon inte håller avstånd i köer. 

Finns det något du vill säga till åtvidabergarna nu när smittspridningen ökar?

– Håll i och håll ut. Använd handsprit och håll avstånd. 

Han höjer tonen något och påpekar att han sett tendenser till att människor släppt efter i förhållande till restriktionerna:

– Alla måste också ta egenansvar och bidra till att stoppa och minimera smittspridningen. Alla måste lyssna på Folkhälsomyndigheten och regionen och följa alla restriktioner. Alla måste ta detta på fullt allvar. 

Vi har även sökt kommundirektör Robert Bredberg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!