Kolteckningar med liv och tyngd

Den åländske stockholmaren Kaj Johansson slog för trettio år sen ner sina bopålar i Ydrebygden. Här visar han bland annat hur han utnyttjar kolets möjligheter.

Vilande figur II. Målning av Kaj Johansson.

Vilande figur II. Målning av Kaj Johansson.

Foto: Sievert Sjöberg

Recension2021-04-12 13:50
Det här är en recension. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Konst

Kaj Johansson

Måleri, teckningar, prints

Galleri Sander

Visas till 28/4

Det är inte så ofta tillfälle ges att närmare studera teckningar som på en samma gång uttrycker kombinationen enkelhet – liv och tyngd. Kaj Johanssons figurationer är inte sällan sammansatta av, eller behärskade av delar från människor eller djur. Dessa former har intagit positioner eller poser som signalerar beslutsamhet och okuvlighet, som om de frigjort sig från sitt ursprung för att transformeras till nya gestalter med ny identitet. 

En sorts överlevare med andra ord, som man kan bemöta på flera olika sätt. Det är inte bara det generöst outgrundliga man kan ta till sig med behållning. Kaj närmar sig sina uppgifter på ett sätt som blottlägger ett konstnärligt sinnelag med potential. Benen han står på skulle kunna kallas Insikt och förmåga. Det är därför de distinkta linjer som utmärker teckningarna, har ett värde i sig. Vartenda kolstreck präglas av en livgivande tveklöshet. Tyngden jag nämnde kommer härifrån. 

Några prints med fotoförlaga och fyra målningar på pannå visas också. De senare uttrycker bland annat vila och återhämtning. Det matt gråsvarta hos dem, rimmar med känslan av att de skildrade gestalterna har undkommit ett oblitt öde. Nu befinner de sig i dvalliknande tillstånd, som möjligen kan fortgå i tidsrymder som vi inte är vana vid. Mycket tyder dock på att viljan är obruten och att kraften sakta sipprar tillbaka. 

Heavy weight. Kolteckning av Kaj Johansson.
Heavy weight. Kolteckning av Kaj Johansson.