Åtalas för dådet - "Inte ett stabilt psykiskt mående"

Kort efter knivattacken mot en butik i Kisa greps han av polis. Nu åtalas mannen för mordförsök. "Han har inte ett stabilt psykiskt mående", konstaterar kammaråklagaren Susanna Petersson.

I juli inträffade en knivattack i Kisa. Nu åtalas den misstänkta mannen vid Linköpings tingsrätt för mordförsök, olaga hot och en rad skadegörelser.

I juli inträffade en knivattack i Kisa. Nu åtalas den misstänkta mannen vid Linköpings tingsrätt för mordförsök, olaga hot och en rad skadegörelser.

Foto: Märta Svensson

Kisa2020-09-07 11:37

Under måndagsförmiddagen väckte hon åtal mot den man i 25-årsåldern, hemmahörande i Kinda, som sedan i slutet av juli suttit häktad på sannolika skäl misstänkt för knivattacken på Storgatan. I stämningsansökan står det att mannen ska ha försökt döda butiksinnehavaren genom att hugga honom med kniv bakifrån men att handlingen, tack vare tillfälliga omständigheter, inte fullbordades. I det händelseförlopp som utspelade sig i anslutning till attacken ska mannen även ha gjort sig skyldig till två fall av olaga hot då han höjt och viftat sin kniv mot ett antal målsägare och även hotat om att döda dem. Till åtalspunkterna hör också fem fall av skadegörelser då han ska ha "trampat, hoppat och sparkat på bilar".

– Jag anser att bevisningen är god i ärendet och han har under förundersökningen vidgått att han är skyldig till flera omständigheter i åtalet men inte alla. Vi får se vad han under huvudförhandlingen faktiskt erkänner att han har gjort och hur han och hans försvarare isåfall tycker att det ska rubriceras, förklarar Petersson som bland annat har 13 förhör ett stort antal fotografier och videoklipp som bevismaterial.

undefined
Mannen i 25-årsåldern, som är misstänkt, efter knivattacken har även kopplats till tre fall av skadegörelse vid en bilhandlare i Kisa. Brott som ska ha inträffat tre månader innan attacken.

Polisen har, under förundersökningens gång, kunnat knyta mannen till tre ytterligare fall av skadegörelse hos en bilhandlare i Kisa. Dessa ska ha inträffat tre månader tidigare då den misstänkta mannen, enligt åtalet, ska ha slagit på bilarna med ett bordsben och orsakat skador för närmare 25 000 kronor.

– Man har i samband med skadegörelsen hittat ett bordsben vid platsen och när vi kontrollerade den tilltalades uteplats saknades ett eller flera bordsben som stämmer överens med detta. Det här är också en punkt som han erkänt och berättat att han är skyldig till, förklarar kammaråklagaren Petersson.

Totalt sett har samtliga målsägare, som drabbats av skadegörelserna, begärt ett skadestånd på drygt 65 000 kronor. När det gäller brottens påföljd kommer kammaråklagaren att uttala sig under huvudförhandlingen. 

Kan du säga något om hans motiv till handlingarna?

– Han har under förhör uppgett en anledning men om det är ett motiv eller inte kan jag inte svara på just nu. Jag tycker det är bättre att avvakta och se ifall han säger samma sak i huvudförhandlingen, svarar Petersson och fortsätter:

– Det jag kan säga är att han inte har ett stabilt psykiskt mående. När vi misstänker att någon har en allvarlig psykisk störning genomförs undersökningar och han kommer troligtvis få genomgå ytterligare utredningar.

undefined
Kammaråklagaren Susanna Petersson uttalar sig ännu inte om eventuella påföljder men yrkar däremot att mannen, som inte är svensk medborgare, ska utvisas.

Mannens försvarare, advokaten Pierre Frennesson, hade ännu inte tagit del av åtalet när vi nådde honom via telefon. Trots allt konstaterade han följande:

– Jag har inte så mycket mer att tillägga än det jag har sagt förut. Inställningen är den samma - han förnekar försök till mord och jag vill inte gå in på något ytterligare i ärendet, förklarar han.

Kan du säga något om mannen?

– Det vill jag inte heller gå in på. Det är möjligt att jag kan säga mer när jag har läst åtalet.

Huvudförhandlingarna i målet kommer att äga rum vid Linköpings tingsrätt någon gång under de kommande två veckorna.

Karta: Storgatan, Kisa
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!