Känslotungt om pedofilanklagelserna mot Woody Allen

Dylan Farrows berättelse om övergreppen drunknar i soppan som är historien om Woody Allen och Mia Farrow.

"Allen v. Farrow" handlar om konflikten mellan Mia Farrow och Woody Allen, med fokus på anklagelserna mot Allen om att han ska ha förgripit sig på parets adoptivdotter Dylan Farrow.

"Allen v. Farrow" handlar om konflikten mellan Mia Farrow och Woody Allen, med fokus på anklagelserna mot Allen om att han ska ha förgripit sig på parets adoptivdotter Dylan Farrow.

Foto: HBO

Recension2021-02-19 06:45
Det här är en recension. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Dokumentär

Titel: Allen v. Farrow

Premiär: 21 februari på HBO Nordic

Medverkande: Mia Farrow, Dylan Farrow med flera

Regi: Kirby Dick och Amy Ziering

Antal avsnitt: 4

Betyg: 2

Många är nog vagt bekanta med pedofilanklagelserna mot filmskaparen Woody Allen, men hur många känner till detaljerna?

Allens mångåriga förhållande med skådespelerskan Mia Farrow fick ett skandalartat slut när han groomade hennes tonåriga adoptivdotter, Soon-Yi, som i dag är hans fru sedan snart 25 år. Anklagelserna som sedan följde om att Allen ska ha förgripit sig på hans och Farrows då sjuåriga adoptivdotter, Dylan Farrow, har Allen i 30 års tid avfärdat som ett försök till hämnd från en försmådd Farrow. I "Allen v. Farrow" får vi hela historien, åtminstone Mia och Dylan Farrows version. Allen medverkar inte, annat än indirekt genom utdrag från hans inläsning av sina memoarer "Apropå ingenting" (2020).

Intervjuer varvas med ett rikligt hemmafilmsmaterial och smärtpunkterna är många. Det är en dokumentär som helt vädjar till tittarens känslor, och man ska ha ett hjärta av sten för att inte vilja se Allen inlåst och nycklarna bortkastade. Försök görs också till en mer förnuftsbetonad bevisföring, men den stannar oftast vid intressanta spår som inte följs upp.

Vad som gör "Allen v. Farrow" sevärd är Dylan Farrows medverkan. Dessvärre drunknar hennes berättelse ofta i den soppa som är historien om Allen och Farrow. Den tar vid först mot slutet av serien, medan den egentligen borde ha företräde.