Kan det som hände i USA hända även i Sverige?

För inte så länge sen undrade vi svenskar varför många miljoner människor i USA kunde ge sitt stöd till en president som lutade sig mot högerpopulistiska grupper men som lyckades få med sig vanliga normalförnuftiga konservativa väljare.

Vi såg på Trump och hans anhängare med en aning nedlåtande blickar från vår liberala demokrati, skriver insändarskribenten.

Vi såg på Trump och hans anhängare med en aning nedlåtande blickar från vår liberala demokrati, skriver insändarskribenten.

Foto: Susan Walsh

Insändare2021-05-31 10:15
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Bilden som skapades var att det finns problem i USA som handlar om hot mot den amerikanska livsstilen, mot att få leva det liv som man var van att leva. En vardagskonservatism. 

Det förefaller finnas en inskränkthet när det gäller att förstå att världen förändras, att klimatfrågan måste tas på allvar, att det är ofrånkomligt att fattiga utan hopp för framtiden söker sig till länder med bättre möjligheter precis som många svenskar gjorde på 1800-talet. Att äldre vita män inte kommer att styra världen i all framtid. 

Dessa människor som röstade på Trump föreföll ”circle the wagons” på ett sätt som hör hemma i cowboy-filmer men inte i vår tid. Vi såg på dem med analyserande och en aning nedlåtande blickar från vår liberala och välfungerande demokrati. Hur kunde detta hända i ett land som USA?

Läget kan snart vara annorlunda. Bekymrade amerikanare, som lever i ett land som tar täten i klimatarbetet och på allvar försöker komma till rätta med sina sociala problem, kan få anledning att försöka förstå vad som har hänt i Sverige.

Hur kan detta land med välutbildade människor rösta fram en högerkoalition som lutar sig mot högerpopulister. Hur kan frågor som klimatförändringar, fattiga människors önskan om ett bättre liv, kriminalitet behandlas som ideologiska och inte vetenskapliga frågor? 

Det finns ju kunskap, kommer de att säga. Klimatförändringarna kommer inte att lösas med eldrivna flygplan och infångande av koldioxid, det krävs förändringar i den svenska livsstilen. 

Det har aldrig gått att stänga samhällen med murar och poliser, vi måste förhålla oss rationellt till människors längtan efter ett bättre liv. Kriminaliteten löser man inte som i USA, där långa straff och segregation i rättskipningen har lett till en katastrof. 

Man kommer att undra hur vanliga hyggliga människor kan liera sig med vit makt-rörelser. Hur de kan ”läsa av samhällsproblemen på samma sätt”. 

Kan det bero på den låga kvaliteten i de svenska skolorna? Svagt motstånd mot konspirationsteorier på nätet? Dålig förmåga att värdera källor? Rädslan att förlora makt? Förakt för vetenskap? Kanske brist på bildning? 

Ordet integration betyder inte ”sätta gränser för solidaritet” eller ”kasta ut”, det betyder ”skapa en helhet”.