Fyra hästar ska omhändertas efter allvarliga brister

En man i Kinda kommun har blivit av med fyra hästar sedan länsstyrelsen konstaterat allvarliga brister.

En man har blivit av med fyra hästar sedan allvarliga brister konstaterats. Bilden är tagen i ett annat sammanhang.

En man har blivit av med fyra hästar sedan allvarliga brister konstaterats. Bilden är tagen i ett annat sammanhang.

Foto: Agnes Ganestål

Kinda kommun2021-03-12 13:00

Länsstyrelsen beskriver det som att bristerna varit många och återkommande. Hästarna har varit magra och nedsmutsade med avföring och urin, inte fått tillräckligt med foder och vatten samt att ägaren haft otillräcklig tillsyn.

Det var redan i april 2019 som ägaren blev tillsagd av länsstyrelsen att bland annat ge sina hästar tillräckligt med foder, låta dem dricka vatten minst två gånger per dygn samt att de skulle hållas rena. När uppföljande kontroller gjordes kvarstod problemen.

Under mars månad i år har länsstyrelsen fått in anmälningar om att de fyra hästarna setts springa fritt i skogen och enligt anmälningarna har hästarna "varit på rymmen" under hela vintern.

Länsstyrelsen genomförde sedan en oanmäld kontroll tisdagen den 9 mars. Då sågs alla fyra hästar, cirka en kilometer från mannens fastighet, ströva fritt omkring utan foder, vatten, skydd och utan någon torr och ren liggyta. Två av hästarna bedömdes vara magra och muskelfattiga. En häst var täckt av urin och avföring under magen.

Vid mannens fastighet stod stalldörren öppen. I stallet bedömdes renhållningen vara kraftigt eftersatt och flera skaderisker noterades. En mängd prylar som däck, metallskrot och verktyg låg på marken runtom stallet. I hagarna var staketet trasigt och låg nere på flera ställen.

Länsstyrelsen kommer nu att ta beslut om djuren ska säljas, överlåtas på annat sätt eller avlivas.                    

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!