IntÀkterna mÄste matcha utgifterna

Postnord har ett uppdrag att samla in och dela ut brev och paket i hela landet. Det Ă€r ett uppdrag som vi Ă€r stolta över och för att vi ska förvalta uppdraget pĂ„ rĂ€tt sĂ€tt mĂ„ste vi anpassa vĂ„ra tjĂ€nster efter samhĂ€llets förĂ€ndrade behov. 

Inom kort kommer vÄra brevbÀrare bara ha brev att dela ut i varannan postlÄda. Att dagligen passera varannan postlÄda utan brev att dela ut, Àr inte rationellt, varken ekonomiskt eller miljömÀssigt, skriver Roinne Asp, distributionsomrÄdeschef Postnord.

Inom kort kommer vÄra brevbÀrare bara ha brev att dela ut i varannan postlÄda. Att dagligen passera varannan postlÄda utan brev att dela ut, Àr inte rationellt, varken ekonomiskt eller miljömÀssigt, skriver Roinne Asp, distributionsomrÄdeschef Postnord.

Foto: Jessica Gow/TT

Debatt2021-03-23 11:00
Det hĂ€r Ă€r en debattartikel. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

Svar till ”LĂ„t inte staten överge sin post i Östergötland” (16/3).

Postnord har inte fĂ„tt en krona i ersĂ€ttning för den samhĂ€llsomfattande posttjĂ€nsten i Sverige. Att bekosta hela vĂ„r finmaskiga infrastruktur, frĂ„n Ystad till Haparanda, Ă€r vĂ€ldigt kostsamt. 

Hitintills har servicen kunnat finansieras av portointĂ€kter, men i takt med att brevvolymerna faller Ă€r detta inte lĂ€ngre möjligt. 

Sedan millennieskiftet har mer Ă€n hĂ€lften av brevvolymerna övergĂ„tt till digitala alternativ, samtidigt som vĂ„ra kostnader, som i stor utstrĂ€ckning Ă€r fasta, bestĂ„r. SjĂ€lvklart förstĂ„r Företagarna hur viktigt det Ă€r att intĂ€kter kan matchas med utgifter. 

De förĂ€ndringar som vi nu genomför med varannandagsutdelning och det förĂ€ndrade kvalitetskrav som regeringen har föreslagit, Ă€r helt enkelt en anpassning till att svenskarna skickar allt fĂ€rre brev. 

Inom kort kommer vÄra brevbÀrare bara ha brev att dela ut i varannan postlÄda. Att dagligen passera varannan postlÄda utan brev att dela ut, Àr inte rationellt, varken ekonomiskt eller miljömÀssigt.

Daglig utdelning av post Ă€r inte heller nĂ„got som prioriteras i de anvĂ€ndarundersökningar som Ă€r gjorda. 

Det kan dessutom tillĂ€ggas att de förĂ€ndringar som vi nu ser i Sverige har vĂ„ra nordiska grannlĂ€nder sedan lĂ€nge implementerat. I Norge, Finland och i Danmark Ă€r kraven pĂ„ den samhĂ€llsomfattande posttjĂ€nsten betydligt lĂ€gre, Ă€n de förĂ€ndringar som nu sker i Sverige.  

Utan de hÀr besparingarna som vi planerar för, kommer förlusterna i brevverksamheten pÄ nÄgra Ärs sikt att uppgÄ till miljardbelopp.

Som ett ansvarstagande företag Àr det nödvÀndigt att vi agerar proaktivt och utifrÄn de förutsÀttningar som finns för att undvika en sÄdan situation.