Inget om restauranger i nya råden – det här gäller

Restauranger och caféer inryms inte i de nya råden som presenterades under torsdagen. Där gäller samma regler som tidigare.

Det var lång kö utanför Lanemos konditori under fredagsförmiddagen.

Det var lång kö utanför Lanemos konditori under fredagsförmiddagen.

Foto: Victor Bomgren

Linköping2020-10-30 17:03

Under torsdagen presenterades nya råd för östgötarna för att minska spridningen av coronaviruset. I råden står bland annat att man ska: "Avstå från att vistas i inomhusmiljöer som butiker, köpcentrum, museer, bibliotek, badhus och gym. Nödvändiga besök i exempelvis livsmedelsbutiker och apotek kan göras."

Något som inte nämns, och som skapat en lättare förvirring, är restauranger och caféer.

– Vi har valt att inte ta med något specifikt om restaurangerna. Det baseras på att vi har nationella allmänna råd som redan säger att vi ska hålla avstånd. Om restaurangerna har spritt ut borden och tar in gäster i lagom takt, då har de anpassat sin verksamhet utifrån reglerna, säger Britt Åkerlind, smittskyddsläkare i Region Östergötland.

Så man kan gå på restaurang men vara observant?

– Exakt! Är du inte nöjd med hur restaurangägaren har planerat, då överväger du själv om du ska gå in eller inte. Undvik att komma för nära, säger Britt Åkerlind.

Under en presskonferens i Stadshuset under fredagen uppmanade kommunstyrelsens ordförande Niklas Borg (M) Linköpingsborna att undvika restaurang- och cafébesök under de tre veckorna som de nya reglerna gäller. Han uppmuntrade istället till att köpa hämtmat från restaurangerna. 

Utanför Lanemos konditori vid Västra vägen ringlade en lång kö under fredagsförmiddagen. En av ägarna, Ola Lanemo, säger att de inte behövt ändra något i samband med de nya råden.

– Vi har sedan tidigare uppmanat våra besökare att bilda kö utanför med avstånd till varandra. Nu har vi förtydligat att kön ska vara nedanför trappan så att man inte möts i dörren, säger Ola Lanemo.

Reglerna för konditoriet är att max fyra personer får vänta inomhus på betjäning, resten får står ute. I våras togs stolar och bord bort från cafédelen för att göra det glesare mellan de sittande besökarna.

– Våra kunder är väldigt bra på att följa det som vi har sagt. Vi säljer ju inte alkohol, det kanske är en av anledningarna.

undefined
Ola Lanemo säger att hans kunder har varit duktiga på att följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer.

Trots en fortsatt lång kö utanför har Lanemos redan märkt av en förändring sedan de nya riktlinjerna kom under torsdagseftermiddagen.

– Vi har haft avbokningar på mackor som skulle levererats i dag. De avbokades sent igårkväll efter att riktlinjerna kom ut. Företagen slår igen lite nu och har färre möten, så vi påverkas av de nya restriktionerna. Fikat kommer att minska, garanterat. Men vi är beredda på det.

Kommunstyrelsens ordförande Niklas Borg (M) uppmanade Linköpingsborna att avstå från restaurangsbesök på en presskonferens under fredagen. "Beställ istället take away", sa han.
Kommunstyrelsens ordförande Niklas Borg (M) uppmanade Linköpingsborna att avstå från restaurangsbesök på en presskonferens under fredagen. "Beställ istället take away", sa han.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!