I en demokrati får alla kyrkans medlemmar rösta

För C innebär demokrati att alla som är medlemmar i Svenska kyrkan, oavsett om de är aktiva eller bara stödjer kyrkan för att dess arbete är viktigt, får lägga sin röst på den person och det nomineringsparti de anser bäst leder kyrkan in i framtiden, skriver Gunni Karlsson (C).

Debatt2021-07-28 06:07
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar till Leif Larsson (22/7) och Per Ingvarsson inlägg om kyrkovalet 24/7. 

När jag läser Per Ingvarssons och Leif Larssons från POSK inlägg om kyrkovalet slås jag av en tanke: Det är inte aversion mot C med fleras program och värderingar för Svenska kyrkan de vänder sig emot, utan att de har en föreställning om att vi har mycket pengar att lägga på kyrkovalet och därför kan få fler röster. 

Alla godkända nomineringsgrupper får hjälp med att trycka upp valsedlar, i det fallet är vi jämlika. Jag kan berätta att de pengar som läggs ut i kyrkovalet för Centern i Östergötland är en bråkdel av vad som läggs ut i de allmänna valen. Däremot är jag stolt över den enorma resurs vi har i våra nuvarande och kommande kyrkligt förtroendevalda, det ideella arbete som de lägger ner på att sprida information om kyrkovalet och vårt program för Svenska kyrkan är fantastisk. Detta gör vi inte för att vi är rika, utan för att det berikar oss. Alla möten i gudstjänster, verksamheter och i vardagen hjälper oss att växa som medvandrare.

I lagen om Svenska kyrkan 2§ står att Svenska kyrkan är en öppen folkyrka, som i samverkan mellan en demokratisk organisation och kyrkans ämbete bedriver en rikstäckande verksamhet.

När jag läser Per Ingvarssons och Lars Larssons insändare så tolkar jag att demokrati för dem är att gå tillbaka till det valsystem vi hade innan kyrkan skiljdes från staten, vilket innebär att medlemmarna väljer bara till det lokala kyrkofullmäktige som i sin tur utser vilka som sitter i stiftsfullmäktige som i sin tur utser ledamöter i kyrkomötet. För C innebär demokrati att alla som är medlemmar i Svenska kyrkan (oavsett om de är aktiva eller bara stödjer kyrkan för att dess arbete är viktigt) får lägga sin röst på den person och det nomineringsparti de anser bäst leder kyrkan in i framtiden. Däremot instämmer jag med Leif Larsson och Per Ingvarsson i att det är viktigt att sätta sig in i vad de olika grupperna vill med kyrkan. Rösta inte bara på en person som du känner och tycker är trevlig, utan titta också på vilken nomineringsgrupp personen tillhör, för rösten går inte bara till personen utan är även en röst för den gruppen. 

Gå och rösta den 19 september. Din röst är viktig.