Går vidare med husplaner - viktig miljöfråga ännu olöst

Nu vill Motala kommun ha in synpunkter på förslaget om nya bostäder i Bråstorp. Men än är frågan om miljögifter i området inte löst.

Kommunen planerar nu för nya tomter i Bråstorp.

Kommunen planerar nu för nya tomter i Bråstorp.

Foto: Vilgot Handberg

Motala2020-11-22 08:00

I norra Bråstorp, i skogsområdet ovanför den befintliga bostadsbebyggelsen, vill kommunen nu gå vidare med en ny etapp. Samhällsbyggnadsnämnden har beslutat att gå ut på samråd för att inhämta synpunkter kring förslaget som skulle kunna ge omkring 90 nya villatomter.

– Det är en plan gjord med gummisnodd. Den är flexibel så om man vill bygga par-, rad- eller kedjehus så går det också. Vi tycker att det är jättebra att det kommer fram nya tomter och att Bråstorp växer. Motala behöver verkligen mer tomtmark så vi är klara att kunna främja mer bebyggelse, säger nämndens ordförande Caroline Unéus (M).

Bråstorp är ett ganska stort villakvarter i dag. Hur tänker ni kring att bygga ut det med ännu fler villor och inte en mer blandad bebyggelse?

– Vi har fått ett uppdrag från kommunstyrelsen att ta fram villatomter, men den är flexibel om man istället vill bygga par-, rad och kedjehus. Flerfamiljshus och så har vi tänkt i etapp 3 som kommer att hamna ungefär bakom handelsområdet, säger hon.

Särskilt nöjd är Caroline Unéus över att man i planen också lämnat utrymme för såväl en ny förskola med åtta avdelningar som ett äldreboende.

– Jag har själv fört fram att det är bra om man kan lägga sådana verksamheter tillsammans, säger hon.

Planen går nu ut på samråd så att synpunkter kan hämtas in. På grund av corona hålls dock inget fysiskt samrådsmöte.

Men att man går ut på samråd betyder inte att planen är färdig. En stor fråga gällande det aktuella området har handlat om räddningstjänstens övningsfält som ligger norr om det tänkta bostadsområdet, dock med ett grönområde emellan. Där utreds just nu hur stor problematiken är gällande det miljö- och hälsofarliga ämnet pfas som använts vid brandsläckning.

– De utredningarna fortgår. Som jag förstår det har man ringat in ett geografiskt område nu och förhoppningsvis är det ingen stor påverkan på miljön. Men vi väljer att ändå gå vidare till samråd nu. Då är nämligen tanken att få in frågan om miljökonsekvensbeskrivningen och pfas i samrådsarbetet, säger Caroline Unéus.

Ni går vidare trots att pfas-utredningen inte är färdig?

– Ja, vi tycker att det kan vara bra att få in länsstyrelsen och andra involverade redan nu i processen, säger hon.

Samrådstiden sträcker sig mellan den 23 november och 11 januari 2021.

Den är flexibel så om man vill bygga par-, rad- eller kedjehus så går det också. , säger nämndens ordförande Caroline Unéus (M).
Den är flexibel så om man vill bygga par-, rad- eller kedjehus så går det också. , säger nämndens ordförande Caroline Unéus (M).
Karta: Bråstorp etapp 2
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!