Här ska nya skolan ligga – kommunen har bestämt sig

Nu har kommunen bestämt sig för var den nya grundskolan ska ligga. Det blir varken Måndalen eller hästhagarna i Eldslösa. Utan på hygget mellan Sjunningsfält och Bockarpsvägen.

Här på kalhygget bortom vägspärren på Stinsgatans förlängning kommer Mjölbys nya grundskola att byggas.

Här på kalhygget bortom vägspärren på Stinsgatans förlängning kommer Mjölbys nya grundskola att byggas.

Foto: Sune Johansson

Mjölby2021-06-01 18:00

För tre år sedan blev majoritet och opposition överens om att tätorten ska få en nybyggd grundskola. Då pekade kommunstyrelsens ordförande Cecilia Burenby på Eldslösa och menade att det är där Mjölby ska växa och nästa skola ska ligga. Så kan det kanske bli på sikt, men först ska det byggas en ny skola vid Sjunningsfält. Beslutet väntas tas på nästa kommunstyrelsemöte i juni.

Har ni ändrat er?

– Nej, det var ju därför vi ville utreda två alternativa områden parallellt, så att vi för det första inte skulle bromsa i farten, men också för att vi ville ha olika alternativ, säger Cecilia Burenby (S).

Det man kommit fram till på vägen, menar hon, är att på kort sikt ligger Sjunningsfält bättre till när det gäller upptagningsområdet.

– Den andra platsen kommer säkert också på sikt, det är ju åt Eldslösa vi kommer att växa, menar hon fortfarande.

I arbetet med den norra detaljplanen, som sträcker sig från Måndalen och mot skjutbanorna, ritades skolan in närmast koloniområdet vid Bockarpsvägen. Nu har den flyttats några hundra meter söderut till hygget mellan Sjunningsfält och Bockarpsvägen.

Planarkitekt Caroline Ekman Gyllemark förklarar varför.

– Hygget är bättre mark att bygga på. Det är besvärlig terräng kring Måndalen och det finns höga naturvärden där. Plus att det finns föroreningar från byggdeponi. De föroreningar som utgör risk kommer att tas bort. Nu kan vi spara Måndalen som naturmark för både skola och förskola, och även allmänhet, att utnyttja.

Blir det färre bostäder nu i det här norra planområdet?

– Ja, en del av bostadsmarken tas i anspråk för skolan. Det blir nog ungefär hälften mot i det första detaljplaneförslaget. Jag tror att det handlar om ett 20-tal villatomter, säger Caroline Ekman Gyllemark. 

Fortsatt utbyggnad är möjlig längre söderut, vid Rothemsvägen.

Finns det risk för kritik från boende om ökande trafik?

– Det finns säkert synpunkter. Och det är viktigt nu att kommunen tidigt tar kontakt med närboende så att det blir en trafiklösning på bästa sätt, menar Cecilia Burenby som tror att förslaget kommer nå enighet i de politiska instanserna.

Både politiker och tjänstemän inom utbildning, teknik och miljö har varit delaktiga i att ta fram detta som det bästa alternativet. 

– Det är ett fantastiskt fint område. Det kommer att bli kanonbra, säger Cecilia Burenby.

Skolplatsen är ringen i det streckade detaljplaneområdet. Det ljusa fältet är det vid fototillfälelt ännu obebyggda Sjunningsfält.
Skolplatsen är ringen i det streckade detaljplaneområdet. Det ljusa fältet är det vid fototillfälelt ännu obebyggda Sjunningsfält.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!