Coronaåtgärder: Kommunala anläggningarna stängs ner

Nu stängs alla idrottshallar och bibliotek som en åtgärd för att minska smittspridning. "Vi vidtar kraftiga åtgärder direkt", säger Martin Berry.

Nu stängs alla idrottshallar och bibliotek som en åtgärd för att minska smittspridning.

Nu stängs alla idrottshallar och bibliotek som en åtgärd för att minska smittspridning.

Foto: Katarina Hydén/MVT

Vadstena2020-10-30 14:05

Efter Folkhälsomyndighetens och Region Östergötlands införande av nya skärpta allmänna råd för att minska smittspridning har Vadstena kommun vidtagit åtgärder för att anpassa sig till de nya råden. I och med detta väljer kommunen att stänga flera verksamheter helt eller delvis.

Kommunala idrottsanläggningar stängs.

– Huvudskälet är att vidta kraftiga åtgärder direkt för att få stopp på smittspridningen, att inte ha halvöppet eller några verksamheter öppna medan andra stänger. Vi vidtar kraftiga åtgärder direkt för att få en effekt på smittspridningen, säger stabschef Martin Berry. 

Samtliga idrottshallar kommer att hålla stängt för allmänheten, men vara öppna för undervisning för grundskoleelever. Hallarna kommer att vara stängda för allt tävlingsspel. De ska vara öppna för idrottsträningar för barn och ungdomar födda 2005 eller senare.

Simhallen kommer att hålla stängt för allmänheten och bara vara öppen för grundskoleelevernas simundervisning. 

Ishallen kommer att hålla stängt för allmänheten, men hålla öppet för undervisning för grundskoleelever. Den kommer att vara stängd för allt tävlingsspel, men öppen för idrottsträningar för barn och ungdomar. 

Även andra kommunala verksamheter dit allmänhet kommer stängs nu.

Samtliga bibliotek i kommunen kommer att vara stängda för allmänheten. Under stängningen kommer de ha öppet för grundskolans och förskolans verksamheter. 

Kulturskolans verksamheterna för elever födda 2005 eller senare pågår som vanligt, men övriga verksamheter håller stängt.

All verksamhet på Fritidscentrum stängs.

Skolornas och förskolornas verksamheter kommer att pågå som vanligt.

– Barn i grundskoleålder är ju ingen stor smittspridargrupp på det sättet, men arbetslagen på skolorna måste naturligtvis tänka på att hålla avstånd, säger han.

När det gäller besök inom äldreomsorgen har frågan diskuterats.

– Vi har ingen laglig möjlighet att kringgå rätten att besöka, däremot kommer vi göra dem smittsäkra vilket innebär att vi kommer att ha besöksrum och man får komma på ett förbokat besök, säger Berry och fortsätter:

– Vi kommer i övrigt att vidta åtgärder för att öka andelen hemarbete. Det är ju inte möjligt i alla personalkategorier, men där det är möjligt. Vi ser över det nu och det går ut anvisningar till chefer.

Det kommer fortfarande vara möjligt att besöka kommunhusets medborgarservice.

Vadstena kommun.
Vadstena kommun.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!