Frustrerat när vårdanställda mötte politiker

Under tisdagens kväll diskuterade regionpolitikerna personalbristen med vårdanställda. Det var Vårdförbundet i Östergötland som bjudit in till paneldebatt på US i Linköping. Temat under internationella kvinnodagen skulle ha varit jämställd lön, men kom istället att handla om arbetsmiljön.

Emil Broberg (V), Per Larsson (KD), Maria Almesåker (M), Kaisa Karro (S) och Alexander Höglund (L) deltog i samtalet. Emma Klingvall, ordförande i Vårdförbundet Östergötland var moderator.

Emil Broberg (V), Per Larsson (KD), Maria Almesåker (M), Kaisa Karro (S) och Alexander Höglund (L) deltog i samtalet. Emma Klingvall, ordförande i Vårdförbundet Östergötland var moderator.

Foto: Jasmine Hübinette

Östergötland2022-03-08 22:34

Regionpolitiker från S, M, L, KD och V hade fått plats i panelen. C och MP uteblev av platsbegränsningsskäl och SD var av princip inte ens inbjudna enligt Vårdförbundets nationella direktiv. 

Det börjar med mingel och smörgåsfika. Småprat fyller lokalen. Vårdförbundets medlemmar är inbjudna för att lyssna och ställa frågor. Tre sjuksköterskor har tagit plats i en av bänkraderna. De hoppas få svar på vad man gör åt lönerna, åt arbetsvillkoren och åt arbetsmiljön.

– Vi kan inte ha det så att man känner att det är ännu en dag som man inte räckte till att göra ett bra jobb, säger Karin Seger, iva-sjuksköterska. 

– Och sommaren och semestrarna, de verkar alltid komma som en överraskning, säger sjuksköterskan Josefine Stålebro, som fortfarande har arbetskläderna på. 

Kompetensbristen inom vården är ett vanligt samtalsämne, så även under debatten, som leds av Vårdförbundets ordförande Emma Klingvall.

Emil Broberg (V) menar att man behöver tänka om i grunden:

– Vi har effektiviserat bort all luft i systemet, så att för att kunna andas behöver man gå ner i tid eller byta arbetsplats. Det blir en kompetensflykt. 

En sjuksköterska, Marie, tar till orda:

– I våras sa jag upp mig efter väldigt många år inom regionen och är nu hyrsjuksköterska istället. Det är mycket kompetens som försvinner från regionen.

Regionstyrelsens ordförande Kaisa Karro (S) känner igen problemet:

– Vi kan nog vara överens om att hyrpersonal inte är bra på en strukturell nivå. Det blir ett bevis på att det offentliga inte fungerar. Vi i regionen behöver fortsätta jobba med de här frågorna. Det finns saker som kan locka, som att känna att man får utvecklas i sitt arbete. 

Barnmorskan Åsa arbetar deltid för att orka:

– Arbetsmiljön är det stora. Jag och mina kollegor behöver ha det drägligt. 

Maria Almesåker (M) menar att mer fokus behöver läggas på ledarskapet:

– Cheferna ska ha ett tydligt mandat. Vi ska belöna alla som stannar i vår verksamhet och vill utveckla den så att vi behåller vår kompetens. Det goda ledarskapet är nyckeln till allt. 

Flera av Vårdförbundets medlemmar bidrar till debatten och kommer med frågor. Flera uttrycker också sin frustration över att inte få några klara besked från politikerna. 

Specialistsjuksköterskan Åsa säger kallt:

– Politikerna i regionen går till val på vård i världsklass, men det är vi som sitter här som ska leverera den. 

Oppositionsrådet Per Larsson (KD) svarar de upprörda sjuksköterskorna:

– Vi förstår att ni är frustrerade, det är vi med. Det är inte hållbart att vi har en region där man inte orkar jobba heltid. Man ska inte känna sig tvingad att gå ner i tid för att man inte orkar. 

Alexander Höglund (L) är ansvarig för personal- och kompetensförsörjningen. Han presenterar flera satsningar som gjorts de senaste åren, men säger också:

– Vi har samma mål, men lösningar uppstår i dialog med klinisk verksamhet. Vi politiker får inte snilleblixtar bakom lyckta dörrar. Jag brukar säga att ni gärna får skicka med vad ni hade fattat för beslut om det var ni som satt på politikerstolen. 

Politikerna försöker ge sken av att vara överens, men till slut tröttnar Emil Broberg (V):

– Vi är inte överens. Vi kan skjuta till mer pengar. Det handlar om politisk vilja.

Vårdförbundet

Vårdförbundet i Östergötland har 5 500 medlemmar. 

De är barnmorskor, biomedicinska analytiker, sjuksköterskor, röntgensjuksköterskor, chefer och studenter. 

Mer än hälften är anställda inom Region Östergötland. 

Vårdförbundet är partipolitiskt obundna. 

Ordförande är Emma Klingvall, som är specialistsjuksköterska. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!