Anmälaren ville att kommunen ska tillsätta personal som kan kontrollera så att folk inte vistas för tätt på stränderna.
– Som kommun har vi inget lagstöd för att ha möjlighet att utföra någon typ av kontroll av hur enskilda personer följer de råd och rekommendationer som finns på allmänna platser, säger Theres Sandstedt Johanson, förvaltningschef vid Motala kommun. Regeln med maximalt 50 personer vid sammankomster omfattar inte stränder konstaterar hon.
– Det vi gör däremot är att försöka att underlätta och påminna om det här med att man har ett ansvar att hålla avståndet. För vi gör informationsinsatser genom skyltning på plats, och på webben, facebook och så vidare, säger Theres Sandstedt Johanson.
Ni kan inte göra så mycket mer?
– Vi kan göra det som vi har lagstöd för. Vi är medvetna om det här med tillsyn på serveringsställen, där har vi ett ansvar som kommun som vi kommer att få från första juli. Det är det vi har att luta oss tillbaka mot. Vi kan informera – det ansvaret har vi. Att försöka ge bra förutsättningar genom skyltning och information, säger Theres Sandstedt Johanson.
Vi har tidigare berättat att kommunen även ska ha förberett platsen inför sommaren och ökat förutsättningarna för badgästerna att breda ut sig över hela Varamostranden. Detta genom att placera ut fler bänkar, bänkbord, ökad grönyteskötsel och röjning av sly. Att ta till drastiska åtgärder så som att stänga stranden för att motverka trängsel är däremot inte aktuellt.
– Nej. Det går inte under rådande lagstiftning, så vitt jag vet. Vi kommer inte att komma med några förbud eller så det går inte, det är helt omöjligt. Vi kan inte stänga badstranden. Det är inte meningsfullt att göra så, konstaterar hygienöverläkare/biträdande smittskyddsläkare Jens Raffelsberger.
Både Jens Raffelsberger och Theres Sandstedt Johanson betonar att det är folkhälsomyndighetens föreskrifter och råd som gäller utifrån ett smittoperspektiv. Att sprida ut hönsskit för att göra platsen mindre attraktiv är inte heller något man har planer på att göra.
– Man kan inte vänta på att myndigheterna och kommunerna kommer med förbud och regler utan man måste känna att man också är en del i lösningen. Att man är delaktig i att minska smittspridningen, avslutar Jens Raffelsberger.