Följer vårdcentralerna verkligen FHM:s direktiv?

Åldersprioriteringen gäller väl fortfarande, eller hur Anders Tegnell? 

Följer Region Östergötland Folkhälsomyndighetens direktiv, undrar insändarskribenten.

Följer Region Östergötland Folkhälsomyndighetens direktiv, undrar insändarskribenten.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Insändare2021-03-09 08:15
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Ringer min vårdcentral vecka 7 och frågar sjuksköterskan när min vaccinering kan komma ifråga. Får då veta att man avslutat fas 1 med vaccinering av äldsta och sköraste, samt att hemsjukvård- och hemtjänstpersonal med närstående erhållit sina vaccineringar och att man nu startat med 90+ och ska fortsätt med 85+. 

Har verkligen även de närstående till hemsjukvård- och hemtjänstpersonal erhållit vaccinering i fas 1? Jag ifrågasätter varför man då inte följer Folkhälsomyndighetens direktiv att ålder är den klart dominerande riskfaktorn och ska prioriteras?
 

Svaret blev: Vi är en liten vårdcentral med 10 000 patienter varav vi nu vaccinerat cirka 600 i fas 1. Vi ska ju försöka klara all annan vård också samtidigt. Vi kan inte ta emot hur mycket vaccin som helst, vi måste ju göra av med det också. Vi kan max vaccinera 4 patienter per timme – 32 per dag.

Enligt mina beräkningar skulle det i så fall ta mer än två år innan alla vårdcentralens patienter fått sina två sprutor. Det är oacceptabelt, kapaciteten måste omedelbart utökas.

Varför dumpas tidigare behöriga sjukskötare när de anmäler sig att hjälpa till med vaccinering? Något som skett i vår umgängeskrets.

 

Om anhöriga till hemtjänst- och vårdpersonal och andra regionanställda "fuskare" prioriterats betyder det försämrade möjlighet för oss med bakomliggande sjukdomar att bli vaccinerade. 

Då ökar också risken för oss att smittas under den galopperande andra eller tredje vågen. Själv har jag såväl KOL, lungskador som hjärtflimmer och ”vårdas” av min hustru utan samhällets inblandning.  Är hon prioriterad?



En otrevlig undran väcks. Tänk om en reducering av äldre-äldre är en medveten agenda som ligger till grund för uteblivet engagemang att rädda så många äldre-äldre som möjligt? 

Åldersprioriteringen gäller väl fortfarande, eller hur Anders Tegnell? 

rb. 82+

Svar

Vi känner inte igen bilden som insändarskribenten ger. 

Region Östergötland följer Folkhälsomyndighetens prioriteringsordning. I fas 1 ingår även personer som lever tillsammans med dem som har hemtjänst, hemsjukvård eller omsorg i hemmet, enligt den nationella prioriteringsordningen.

Region Östergötland vaccinerar inte närstående till medarbetare, varken i hemtjänst, hemsjukvård eller särskilda boenden.

Vårdcentralerna har gott om personal för att vaccinera och den aktuella vårdcentralen ligger helt i fas med sina vaccineringar. 

Hur många invånare Region Östergötland kan vaccinera varje vecka beror helt på vaccintillgången. Vi beklagar om insändarskribenten har uppfattat några andra besked i sin kontakt med vårdcentralen.

Mara Kosovic, centrumchef Primärvårdscentrum