Fel väg att gå att lägga ner småskaliga förskolor

Erik Östman har helt rätt i att förskolan lägger grunden och är starten till ett livslångt lärande. Förskolan är mycket viktig för våra barn och vår framtid!

Tänk hur det kan påverka ett litet barn som under sina 45 timmar i veckan träffar runt 100 olika barn och pedagoger varje dag, skriver en förskollärare och mamma.

Tänk hur det kan påverka ett litet barn som under sina 45 timmar i veckan träffar runt 100 olika barn och pedagoger varje dag, skriver en förskollärare och mamma.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold

Insändare2021-12-03 10:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar på "Allt börjar med en bra förskola" (29/11):

Att statsbidraget har förändrats är i sig fullständigt förkastligt och givetvis en tuff uppgift för barn- och ungdomsnämnden att lösa.
Men att lösa det genom att lägga ner småskaliga och välfungerande förskolor är helt fel väg att gå. Det kanske sparar pengar kortsiktigt genom minskade hyreskostnader eller genom försäljning av fantastiska förskolebussar men det sparar inte pengar långsiktigt!
Våra pedagoger och våra barn behöver de små förskolorna. Här ges bättre möjligheter för pedagogerna att skapa en gemenskap och en känsla för varandra och för sin enhet. Lättare att tillsammans komma överens om regler, riktlinjer och förhållningssätt. Här blir varje pedagog en viktig beståndsdel. Allt detta bidrar till en bättre arbetsmiljö och friskare personal!

Barnen har också de lättare att finna en trygghet. Här behöver de oftast bara möta runt 30 olika personer varje dag. De lär känna sina kompisar och sina pedagoger. De behöver inte byta avdelning, träffa nya barn och byta pedagoger för att deras föräldrar börjar tidigt eller slutar sent på dagen. Många av oss vuxna blir lätt trötta och mår inte bra av att vistas bland för mycket folk varje dag. Tänk då hur det kan påverka ett litet barn som under sina 45 timmar i veckan träffar runt 100 olika barn och pedagoger varje dag. 
Den psykiska ohälsan ökar bland våra barn och ungdomar och med en otrygg/rörig start i deras liv och utbildning kommer det att fortsätta att öka. 
Självklart finns det stora förskolor som fungerar mycket bra men en liten förskola ökar möjligheterna till trygga barn och friska och stabila personallag. Med friska pedagoger sparar man pengar, med trygga barn skapar vi en friskare framtid.