Efter mordet: Polischefen befarar fler våldsdåd

Ann-Christine Rehnström, lokalpolisområdeschef i Linköping, befarar att det kan ske fler våldsdåd i Linköping i kölvattnet av onsdagens mord. Hon säger att polisen nu gör en kraftsamling i ett försök att förhindra fler mord.

Ann-Christine Rehnström är lokalpolisområdeschef i Linköping.

Ann-Christine Rehnström är lokalpolisområdeschef i Linköping.

Foto: Victor Bomgren

Linköping2021-08-26 11:13

Efter tre mord på kort tid i Linköping är Ann-Christine Rehnström satt under hård press. Ännu så länge är inget av de tre morden uppklarat – vilket innebär att det för närvarande går minst tre mördare fria. Samtliga mord har begåtts på offentliga platser.   

Vad kan polisen göra för att bryta våldspiralen?

– Vi gör så mycket vi bara kan med de resurser som vi har. På kort sikt har vi förstärkning från hela regionen, från Östergötland, Södermanland och Jönköpings län. 

Har ni tagit in extra resurser efter onsdagens mord?

– Vi har haft extra resurser sedan mordet i Berga, dygnet runt. Det fortsätter. Men det utökas nu med ännu fler eftersom vi har ett så allvarligt läge. Det handlar om både utredningspersonal och poliser i yttre tjänst. Vi har också en del specialistfunktioner, säger lokalpolisområdeschefen och fortsätter: 

– Vi måste hålla i på långt sikt och göra bra prioriteringar. Vi kan inte vara överallt. Vi har inte de tekniska förutsättningarna för att veta om exakt vad som ska hända. Det vi kan göra, utifrån de kunskaper som vi har och de tips som vi får in, är att försöka finnas på rätt plats vid rätt tillfälle. 

Är det gällande lagstiftningen som lägger hinder i vägen?

– Vi får inte använda tekniken i förebyggande syfte, utan bara när vi har en misstänkt. 

Skulle du vilja ha tillgång till den här typen av teknik?

– Ja, alla verktyg som gör att vi kan arbeta förebyggande är jag positiv till. 

Skulle ni ha kunnat förhindra onsdagens mord om polisen haft tillgång till tekniken?

– Det är svårt att svara på. Men vi hade i varje fall haft bättre förutsättningar att förutse den här typen av händelse. 

Vad är det för teknik ni skulle vilja använda?

– Vi skulle vilja ha tekniska möjligheter att avlyssna och se var individer som vi känner till befinner sig. Det blir i slutändan en politisk fråga. Men oavsett politiken är min bild att vi inom polisen gör allt för att förhindra den här typen av brott. Det vill jag att medborgarna ska veta, vi kommer inte att ge oss. 

Ser du någon risk för fler våldsdåd i form av hämndaktioner efter onsdagens mord?

– Ja, det gör jag. Jag ser absolut att det finns en risk för fler händelser. Det är därför vi gör den här kraftsamlingen. 

Vad ska alla skötsamma Linköpingsbor göra i den här situationen?

– Det är för medborgarna som vi finns till. Vi ska säkra tryggheten och förebygga de här brotten. Jag förstår oron och man ska vara medveten om det läge som vi befinner oss i. Men man ska inte heller vara rädd för att prata med oss. Det finns flera sätt att göra det på. 

Vad ska vi som bor i Linköping göra, ska vi undvika vissa platser?

– Nej, jag tycker inte att vi ska undvika några särskilda platser. Vi ska vara ute och vi måste ha en högre vuxennärvaro. Inte bara från polisen och kommunen och olika samverkanspartners, utan även vanliga vuxna medborgare bör finnas ute. Det är ungdomar och barn som vi måste fånga för att jobba brottsförebyggande. De måste hamna rätt från början. 

Hur tydlig vill eller kan du vara kring den här konflikten? Vi påstår att mannen som mördades vad medlem i Bandidos och att det handlar om en konflikt med Bergagänget. Vad är den officiella bilden?

– Det är ingen hemlighet att vi har en pågående konflikt mellan två kriminella nätverk och att de utgår från Berga och Skäggetorp. Det är inga hemligheter. Det är också huvudspåret i den här mordutredningen. Men jag kan inte bekräfta att det är de grupperingar som du nämner. 

Det verkar inte vara lätt för polisen att lösa de här morden. Varför löser ni inte de här brotten?

– Det är en bra fråga. Jag tror att det beror på att alla inte pratar med oss och berättar vad det är som har hänt. Skulle vi få alla pusselbitar i form av vittnesuppgifter skulle vi nå ända fram. Då skulle vi komma längre. 

Varför vill inte vittnen prata med polisen?

– Det handlar både om att man kan känna en oro och att man tänker att den uppgift som man har inte är så viktig, trots att den kan vara det. Att man inte har sett något kan också vara en pusselbit. Jag tycker att man ska kontakta oss så snart man kan. 

Ann-Christine Renström ville på torsdagen inte lämna ut några detaljer om i till exempel vilken riktning gärningsmannen, eller möjligen gärningsmännen, flydde efter dådet. Det skulle, enligt henne, kunna påverka vittnen. 

Polisregion Öst

Polisregion Öst bildades den 1 januari 2015 och är en av sju polisregioner i Sverige. Regionen består av Östergötland, Södermanland samt Jönköpings län.  

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!