Det finns flera olika boendelösningar

Miljöpartiet uppmanar styrande politiker i Linköping att snarast öppna ett akutboende för människor i nöd men missar nog att sådana redan finns.

Det är värt att påpeka att kommunen inte kan hjälpa människor som inte tar kontakt med kommunen, skriver Annika Krutzén, ordförande i social- och omsorgsnämnden.

Det är värt att påpeka att kommunen inte kan hjälpa människor som inte tar kontakt med kommunen, skriver Annika Krutzén, ordförande i social- och omsorgsnämnden.

Foto: Julia Djerf

Debatt2021-03-22 08:30
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar till "Öppna ett akutboendeför hemlösa" (25/2).

Linköpings kommun har flera olika typer av boendelösningar till personer som inte har ett eget boende. Det är dock värt att påpeka att kommunen inte kan hjälpa människor som inte tar kontakt med kommunen. 

Därför är det viktigt att ha ett nära samarbete med föreningar och andra som kommer i kontakt med personer som behöver hjälp och tillsammans försöker få dessa människor att vilja ta emot stöd och hjälp.

Den senaste tiden har det varit många diskussioner om hemlösa i Linköpings kommun. Tonläget har stundtals varit högt och ibland har det varit svårt att skilja på vad man faktiskt diskuterar.

I Linköpings kommun finns det hemlösa som är svenska medborgare och som inte har någon egen bostad men här finns också människor utan boende som kommer från andra länder. En del av dessa människor bor i de så kallade tältlägren.

För att kunna ha en bra diskussion behöver man kunna hålla isär dessa två grupper eftersom kommunen har olika skyldigheter och möjligheter att hjälpa dessa personer. 

Men en sak är gemensamt, de har ingen fast bostad i Linköping och de har ofta ett motstånd till att ha kontakt med kommunen och socialtjänsten. Därför samarbetar kommunen med andra parter som har kontakt med dessa människor som vi har svårt att nå.