Deras robot kan lägga golv

Fyra forskare i Linköping utvecklar robotar som kan se och förstå sin omgivning. Den första roboten kommer att kunna lägga golv.

Robert Söderberg visar det jobb som roboten ska ta över. Än så länge vill de inte visa maskinen på bild.

Robert Söderberg visar det jobb som roboten ska ta över. Än så länge vill de inte visa maskinen på bild.

Foto: Per Olsson

2017-02-06 17:23

LINKÖPING

Världen över byggs stora köpcentrum och de har alla samma typ av golv. Det är plattor i storlek 30x30 centimeter som ska läggas ut på tusentals kvadratmeter golv. Plattorna, som kallas Terrazzoplattor, läggs i en blandning av sand och cement som sedan stelnar genom att det färdiga golvet vattnas.

För golvläggarna innebär detta veckor av tungt arbete som nu delvis kan ske med hjälp av roboten.

För ungefär tre och ett halvt år sen startade fyra forskare företaget Cbot. Robert Söderberg, Fredrik Viksten, Anders Moe och Björn Johansson har forskat tillsammans vid Linköpings universitet och kan det mesta om mätteknik, robotseende och artificiell intelligens.

Att den första roboten kom att bli just för plattläggning beror delvis på att Robert Söderberg har en stor del av släkten i byggbranschen och därmed ofta hör om deras verklighet.

– Sen trodde vi i början att det gick till så som det gör när du lägger klinker i duschen. Vi visste att dessa Terrazzoplattor fanns men inte att man lade dem i torrbruk, berättar Robert Söderberg.

Det första testet av idén gjordes på en företagare i Lidköping – Golvimporten entreprenad AB.

– Vi hann väl visa tre av våra slides för honom – sen ville han ha en maskin, säger Robert Söderberg.

Golvimporten entreprenad AB har sedan dess bidragit med branschkompetens under utvecklingen och under 2017 har CBot lovat att prova sin maskin på tre av deras golv, trots att maskinen fortfarande bara är en prototyp.

Just det faktum att den fortfarande inte är riktigt färdig innebär också att den ännu inte får visas på bild. Först måste vissa detaljer skyddas genom patent.

Under de tre och halvt år som gått har de fyra delvis överlevt genom att ta uppdrag som konsulter, de har också viss finansiering via Almi och Vinnova.

För några veckor sedan sålde den en mindre del av bolaget för att på sätt få in pengar för att kunna växa. Köparna var Almi invest AB och Linköpings universitets holding AB. På det sättet fick Cbot 3,2 miljoner kronor i kassan.

Utöver detta lånade de 2,6 miljoner kronor från Almi företagspartner.

Huvudägare är dock fortfarande de fyra grundarna.

Enligt planen ska de ha en färdig produkt att lansera i slutet av 2017 och då kan det hända att de letar efter fler investerare som är villiga att satsa pengar i deras bolag. Inom en snar framtid ska de också använda sin teknologi på andra branscher såsom logistik och tillverkning.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!