De räddar målningarna från 1500-talet

Flagnad färg och fuktfläckar fanns i slottets bibliotekstak. Konservatorer från Östergötlands museum restaurerar skadorna.

Takmålningarna i Linköpings slotts bibliotek kom till på 1580-talet. Någon gång täcktes de över men återupptäcktes 1919. Nu renoveras de igen.

Takmålningarna i Linköpings slotts bibliotek kom till på 1580-talet. Någon gång täcktes de över men återupptäcktes 1919. Nu renoveras de igen.

Foto: Johnny Gustavsson

Nyheter2019-10-02 08:30

För 100 år sedan renoverades innertaket på slottsbiblioteket i Linköping. Då återupptäcktes det målade innertaket från 1580. Det hade varit övertäckt men restaurerades. Nu är det dags för ny restaurering av renässansmåleriet som  Johan III var ansvarig för. 

– Vi konserverar flagande färgskikt. För tio år sen gjorde vi en besiktning och fann att taket var skadat. Det kan bero på för torrt inomhusklimat. Färgen hängde löst och mycket hade trillat ner, dessutom var taket smutsigt. Efter kontrollen tog vi fram ett åtgärdsprogram som Statens fastighetsverk betalar oss att utföra, säger målerikonservator Johanna Palm-Avis från Östergötlands museum.

Taket är målat med en vattenlöslig limfärg som är tekniskt svårt att restaurera. Det är lätt hänt att den mörknar eller blir för blank. All färg som hängde lös är åter på plats, nu med syntetiskt bindmedel som tillförts genom ett skyddande papper.

– Det som har trillat bort helt har vi retuscherat, det gör man bara just där. Det är för att man ska kunna uppleva målningarna som hela igen nere från golvet. Ögat söker sig mot bortfallen, säger Johanna Palm-Avis.

På Östergötlands museum finns ett stort arkiv om slottets historik med bilder och ritningar på takmålningarna. Där hittades också uppgiften om att målningarna varit övertäckta.

– Vi har sett att de bättrade på mycket vid den renoveringen, det var många färgbortfall. Vi som konserverar idag har en annan restaureringsetik.

Karta: Linköpings Slotts- & Domkyrkomuseum | Medeltidsmuseum
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!