Borgs krav på Linköpingsborna: "Det är allvar nu"

Linköpings kommun stänger simhallen, biblioteken och andra verksamheter i ett försök att hejda smittspridningen. Kommunen utesluter inte att skolor kan komma att stängas.

Undvik att gå på släktkalas. Niklas Borg förväntar sig att Linköpingsborna tar till sig av de skärpta råden.

Undvik att gå på släktkalas. Niklas Borg förväntar sig att Linköpingsborna tar till sig av de skärpta råden.

Foto: Victor Bomgren

Linköping2020-10-30 15:29

På torsdagen skärptes de allmänna råden i Östergötland. På fredagen kallade Linköpings kommun till presskonferens för att informera om vilka följder det skärpta läget nu får för kommunens invånare. 

– Vi befinner oss i ett allvarligt läge när det gäller smittspridningen. Av Östergötlands kommuner är Linköping den som är hårdast drabbad när det gäller antal smittade, sade kommunstyrelsens ordförande Niklas Borg (M) och fortsatte: 

– För att få stopp på det här har vi som kommun och alla Linköpingsbor ett ansvar för att följa Folkhälsomyndighetens råd. 

Kommundirektör Paul Håkansson förklarade att kommunen nu stänger bland annat simhallen och alla kommunala bibliotek.

– Vi satsar på att göra maximala nedstängningar under tre veckor. Vi kommer att stänga vår konsthall, vi kommer att ha mötesplatserna Agora, Arbis och Skylten stängda. Alla evenemang ställs in. Kulturskolan ställer in sin verksamhet. För grundskolelever kommer viss verksamhet att upprätthållas. 

Kommunens ishallar hålls bara öppna för föreningar under förutsättning att man följer de allmänna rekommendationerna. De allmänna omklädningsrummen i Ryd och Vidingsjö stängs.  

Paul Håkansson berättade att två skolor i kommunen under förra veckan drabbades av smittspridning. Men skolorna kommer ändå att hållas öppna under nästa vecka. 

– Skolan återupptar sin verksamhet på måndag. Det är den mest kritiska verksamheten i hela kommunen. 

Det är inte aktuellt att ännu en gång återinföra distansundervisning på gymnasiet – för det krävs beslut på nationell nivå. 

– Det kan bli aktuellt att stänga vissa skolenheter om smittläget gör det påkallat. Vi har i dag inga sådana indikationer, sade kommundirektören. 

Även om kommunen inte kan införa besöksförbud på äldreboenden så uppmanar Paul Håkansson alla anhöriga att undvika besök. 

– Vi uppmanar anhöriga att undvika besök på äldreboenden under de här tre veckorna. Vi prioriterar den samhällsviktiga verksamheten, den frivilliga verksamheten stänger vi ner under de här tre veckorna.

Niklas Borg uppmanar även alla Linköpingsbor att om möjligt undvika att åka med kollektivtrafik eller att besöka restauranger och kaféer. Kommunstyrelsens ordförande sade även: 

– Den strategi som Sverige har haft fungerar just nu inte. Det beror på att människor är trötta på pandemin. Man har inte orkat med. Vi kommer för nära varandra, sade Niklas Borg och fortsatte: 

– Det är ganska mycket som vi begär. Vi har en möjlighet att göra en kraftansträngning. Som Linköpingsbo finns det en hel del man kan göra. Jag vill be Linköpingsborna att begränsa sina sociala kontakter, avstå från fester och släktkalas. Jag vill att man ska försöka undvika att gå på restauranger och kaféer. 

Niklas Borg vände sig direkt till kommuninvånarna i ett försök att inskärpa allvaret i den rådande situationen med ökad smittspridning. 

– Nu är det allvar! Nu avgörs det om vi kommer att kunna stoppa den här smittspridningen och undvika en större nedstängning av Linköping under flera månader framöver. Jag är beredd på en riktig kraftansträngning som förtroendevald och Linköpingsbo. 

Niklas Borg berättade att kommunen har haft kontakt med företrädare för Norrköpings kommun i ett försök att komma fram till liknande åtgärder för att hejda smittspridningen.

Kommunstyrelsens ordförande Niklas Borg (M) och kommundirektör Paul Håkansson vid fredagens presskonferens i fullmäktigesalen i stadshuset.
Kommunstyrelsens ordförande Niklas Borg (M) och kommundirektör Paul Håkansson vid fredagens presskonferens i fullmäktigesalen i stadshuset.
Aktiverer krisledning

Linköpings kommun har aktiverat sin krisledning för att leda arbetet mot smittspridningen. Samhällsviktig verksamhet ska prioriteras. Fler vikarier ska rekryteras till kommunens bemanningspool. 

Källa: Linköpings kommun                                                                                                                                                                                                                                                        

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!