Beskedet som får LHC att hoppas på storpublik igen

Här är beskedet som får Linköping HC att drömma om storpublik i höst. "Det vore fantastiskt", säger ordföranden Roger Ekström.

Kan det se ut så här i Saab arena i höst? Inte omöjligt efter senaste beskedet.

Kan det se ut så här i Saab arena i höst? Inte omöjligt efter senaste beskedet.

Foto: PETER HOLGERSSON/BILDBYRÅN

Sport2021-05-27 18:04

Som många andra följde han torsdagens presskonferens där regeringen bland annat meddelade att publiken från och med tisdag välkomnas tillbaka på idrottsarenorna, åtminstone upp till 500 personer. 1 juli kan åskådarantalet ökas till 3 000 personer, vilket betyder att de fotbollsallsvenska klubbarna kan få ta emot bra med publik lagom till återstarten efter EM.

Den sista fasen när det gäller publik och deltagarantal planeras till september. Då är målet att det inte längre ska finnas några tak för åskådare varken inomhus eller utomhus, och inte heller för deltagare i tävlingar. Det betyder i klartext att exempelvis LHC kan hoppas på storpublik redan till hemmapremiären mot Djurgården i Saab arena 16 september.

Roger Ekström säger:

– Vi ska inte ta ut något i förskott och ha respekt för att det handlar om hur smittspridningen utvecklar sig. Men klart att det är ett väldigt bra besked och att det vore fantastiskt om det blev så. 

Sporten har tidigare berättat att SHL-klubben budgeterat med 25-procentig beläggning på sina matcher under nästa säsong, men i det senaste utkastet har den siffran skrivits upp något. Går det så långt att restriktionerna slopas helt förändras det ekonomiska läget radikalt och det blir betydligt enklare att få ihop plus och minus.

– Nu är vi inte där än, men utan restriktioner och med rådande intresse borde det vara görligt att åtminstone nå upp till ett publiksnitt strax över 6 000 åskådare, säger Roger Ekström.

Vad skulle det betyda?

– Mycket. För oss och många andra. Jag ser inte att det ska påverka lagbygget, men vi kan andas lugnare och fundera på andra investeringar.

Några pandemirestriktioner hävs alltså redan från 1 juni. Utöver att det på en utomhusarena med sittplatser tillåts 500 åskådare innebär det för idrottens del att barn och ungdomar får tävla och åka på läger och vuxna tillåts tävla utomhus. Och idrotter som tävlar i skog, på vatten och på vägar – exempelvis orientering, segling och cykel – kan få ha tävlingar med upp till 150 personer.

– Det är ett utmärkt tecken att vi går in i de här tre faserna. Det följer det vi hade hoppats och trott på. Bara att hoppas att vi inte åker på ett bakslag. När tecknen börjar komma att det vänder gör det mycket för de som håller på att tappa sugen., säger Riksidrottsförbundets ordförande Björn Eriksson. (Corren-TT)

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!