Beskedet: Inte aktuellt att häva besöksförbudet i Kinda

I grannkommunen Vimmerby bekräftades det första covid19-fallet inom äldreomsorgen under tisdagen. För Kinda, och vård- och omsorgsnämndens ordförande Lars Karlsson (L), är smittan fortfarande på noll.

Kommunens verksamhet är fortfarande utan smitta men det är inte läge att häva besöksförbudet. Det säger nämndordförande Lars Karlsson (L) när han uppdaterar om covid19-läget i Kinda.

Kommunens verksamhet är fortfarande utan smitta men det är inte läge att häva besöksförbudet. Det säger nämndordförande Lars Karlsson (L) när han uppdaterar om covid19-läget i Kinda.

Foto: Dennis Petersson/bildmontage

Kinda kommun2020-08-27 12:00

– Vi har glädjande nog inte haft ett enda fall sedan i början av maj. Samtidigt får vi inte vara naiva och tro att vi aldrig kommer att få in smittan igen. Tyvärr är det nog en sådan verklighet vi lever i, konstaterar han.

Vid nämndens första sammanträde efter sommaren gjordes en avstämning kring covid19-läget i kommunen. I slutet av juli kunde vi berätta att totalt 20 brukare inom kommunens särskilda boenden bekräftats smittade under pandemin. Enligt Region Östergötlands statistik är antalet bekräftade fall i Kinda, som helhet, i skrivande stund 87 stycken.

– Vi håller tummarna för att vi under resten av året får in så lite smitta som möjligt på våra verksamheter och i samhället också för den delen, det är ganska avgörande, men vi står väl rustade ifall det skulle komma en andra våg. Vi har gott om skyddsutrustning och kohort-avdelningen är etablerad och kan öppnas igen med kort varsel.

I mitten av mars utfärdade kommunen besöksförbud på samtliga särskilda boenden i Kinda.

Är det inte läge att lätta på förbudet?

– Nej, vi har valt att följa Folkhälsomyndighetens riktlinjer och det är våra mest sköra invånare som det handlar om så här får vi absolut inte brista. Däremot har vi börjat titta på att hitta inomhuslösningar för att anhöriga ska kunna träffa brukarna. Många äldre mår dåligt av att inte kunna ta emot besök, svarar Karlsson och fortsätter:

– Vi hoppas också kunna komma igång med de dagliga aktiviteterna för de äldre igen för att just motverka psykisk ohälsa. Detsamma gäller den dagliga verksamheten inom LSS:en.

Nämndens covid19-nota beräknas hittills till drygt sju miljoner kronor där den allra största delen har gått till kohort-avdelningen och ökade personalkostnader. På grund av coronapandemin har även besparingsåtgärder fått läggas på is vilket bidrar med drygt en miljon kronor i oplanerade utgifter. Skyddsutrustningen har kostat cirka 1,5 miljon kronor.

– Det är ju kostnader som vi har varit tvungna att ta på grund av den extraordinära situationen. Man har sagt från statligt håll att man ska täcka de här kostnaderna och vi ska senast den 31:e augusti ha skickat in en specifikation på alla våra covid-kostnaderna, förklarar Karlsson och avslutar:

– Samtidigt är mycket osäkert. Kommer extrakostnaderna kopplade till åtgärdsplanerna verkligen att räknas?

Besöksförbudet på Kindas äldreboenden, bland annat vid Bergdala, trädde i kraft den 30:e mars.
Besöksförbudet på Kindas äldreboenden, bland annat vid Bergdala, trädde i kraft den 30:e mars.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!