Beskedet: Därför ställs prideparaderna in

Som enda stad i Sverige hade Linköping planerat att erbjuda fysiska coronasäkrade prideparader. Nu ställs de in. Orsak? För stort intresse och intoleranta synpunkter mot Regnbågsveckan.

Fredrik Bromander tillsammans med Linköpingsartisten Elin Saanum, som har gjort den officiella låten till Linköping Pride. Nu ställs paraderna ställs in

Fredrik Bromander tillsammans med Linköpingsartisten Elin Saanum, som har gjort den officiella låten till Linköping Pride. Nu ställs paraderna ställs in

Foto: Jessika Wikström/Arkiv

Linköping2020-08-19 16:42

Prideparaderna var tänka att genomföras i samband med Linköpings Regnbågsvecka 22-30 augusti. 

Nu uppger arrangörerna, Linköpings kommun och RFSL Linköping, att intresset blev större än väntat och att paraderna därför inte längre kan genomföras inom ramarna för Folkhälsomyndighetens restriktioner. 

Bedömningen är att restriktionerna om max 50 personer i samband med manifestation inte kommer att kunna tillgodoses.

– Det känns oerhört tråkigt att behöva ställa in paraderna som så tydligt behövs för att visa på ställningstaganden för mänskliga rättigheter. Vi uppmanar alla som kan att sätta upp flaggor i butiker eller andra samlingsplatser för att visa att man välkomnar alla och att man tagit ställning för en värld utan hat och hot, säger Fredrik Bromander, projektledare för Regnbågsveckan, RFSL i ett pressmeddelande.

En annan orsak till att paraderna ställs in är att uttryck av intolerans har riktats mot Regnbågsveckan. Polisen har därför slagit fast att säkerheten under rådande omständigheter inte kan tillgodoses.

– Det har kommit in synpunkter på sociala medier att de som går i paraderna lika gärna kan dö. Det visar att detta är fortsatt en fråga som det finns mycket känslor och åsikter kring. Dessvärre är det tydligt att uppfattningar om homo- och bisexualitet och trans som sjukliga och moraliskt förkastliga fortfarande finns, säger Linköpings kommuns projektledare för Regnbågsveckan, Åsa Åbom.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!