Arla slår tillbaka: Boxholms kommun begår avtalsbrott

På onsdagen kom nyheten att föreningen Glada bonden köpt Boxholms mejeri och planerar att tillverka ost på orten. Men enligt Arla är det inte tillåtet.

Glada och nöjda miner i kommunhuset. GöranEngström firar vidareförsäljningen av mejeriet. Erik Bratthall på Arla menar att det är kontraktsbrott.

Glada och nöjda miner i kommunhuset. GöranEngström firar vidareförsäljningen av mejeriet. Erik Bratthall på Arla menar att det är kontraktsbrott.

Foto: Corren

Boxholm2020-11-04 12:25

Med köpet ser det ut som att det även i fortsättningen kommer att tillverkas ost på orten.

På kommunkontoret var det feststämning.

– Det här är ett jättelyft för hela Boxholm. Vi är "Glada Kommunen" nu, säger Göran Lundström som är kommundirektör.

– Ett glädjande besked för Boxholmsborna. Mejeriet är en del av orten, säger kommunalrådet Britt-Marie Johansson (S).

I måndags skrevs köpekontraktet med föreningen Glada Bonden som består av ett 60-tal mjölkbönder, flera av dem i Östergötland. Kontraktet godkändes vid ett extra kommunstyrelsemöte på onsdagsförmiddagen. Och därmed är det klart att det blir mejeri igen i Boxholm.

Men enligt Arla Foods kan det inte bli någon osttillverkning, åtminstone de närmaste åren. Att kommunen säljer fastigheten vidare för att användas som mejeri är ett brott mot avtalet, menar Arla som hotar med stämning.

Erik Bratthall är Arlas presstalesperson. Han kommenterar nyheten om försäljningen via mejl:

"Arla har sålt en industrifastighet, inte ett mejeri, till Boxholms kommun. Att kommunen har sålt fastigheten är märkligt eftersom Arla och kommunen ännu inte är överens om vad som ska ingå i köpet", skriver Bratthall.

I köpeavtalet mellan kommunen och Arla finns en klausul om att det inte får bedrivas liknande konkurrerande verksamhet på fastigheten under fem år. 

"Om klausulen.../...inte efterlevs kommer Arla driva det vidare i en rättsprocess och kräva skadestånd av kommunen", enligt Erik Bratthall. Han menar att skrivningen i avtalet är till för att skydda Arlas ägare, mjölkbönderna.

I paragraf 17 står det ordagrant att det inte får bedrivas "konkurrerande verksamhet med den osttillverkning som tidigare bedrivits". Göran Lundström menar att det ska tolkas som att det inte ska tillverkas i den omfattning som tidigare gjorts. Det kan fortfarande ystas ost, men inte i en sådan volym att det konkurrerar med Arlas ost.

– Vår uppfattning är att vi köpt ett mejeri, och det står inget i avtalet om att vi inte får sälja det, säger Göran Lundström.

När det gäller inventarierna så menar han att Arla får höra av sig.

– Så här långt har Arla hanterat frågan väldigt dåligt. Och ska de fortsätta att göra bort sig så är det upp till dem. Men jag skulle säga att det är bättre att fly än illa fäkta, avslutar Göran Lundström.

Karta: Boxholm
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!