Äldrevården borde fredas från privata vinstintressen

Först genomför högerkrafterna rätten till privat vinst inom äldrevård och omsorg.

Fri konkurrens löser automatiskt alla problem enligt marknadsekonomin. Men inte inom äldrevården, menar insändarskribenten

Fri konkurrens löser automatiskt alla problem enligt marknadsekonomin. Men inte inom äldrevården, menar insändarskribenten

Foto: Jessica Gow/TT

Insändare2021-06-17 10:15
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

När det visar sig att upplägget inte fungerar under pandemin, har man mage att anmäla regeringen, som inte är så högerinriktad just nu, till konstitutionsutskottet.

”Regeringen borde ha väglett och styrt mer när det gäller besöksförbud på äldreboenden, anser KU”, citerat Corren. ”Otillräckliga åtgärder för att stoppa smittan på äldre boenden” citerat Aftonbladet (båda 4/6). Vad menar man?

Nu står hoppet till Coronakommissionen. En detaljerad saklig redovisning av problemen beskrivna så tydligt att de förstås och går att åtgärda.

Inte bara i svepande formuleringar som ”strukturella problem”, som kan betyda för låg bemanning, utbildning, bristande språkkunskaper och att äldreboendet bara har ansvaret för boendet, inte vården.

Varför blev det så? Det är ju enklare då att skylla på varandra om problem uppstår (en sits som går att undvika om man vill).

Ingen hade kunnat lösa dödsfallen snabbt under pågående pandemi. Problemen är inbyggda och tar lång tid att lösa, bland annat personal som rör sig okontrollerat mellan olika boende.

Finns det något annat land i västvärlden som varit i närheten av så höga dödstal inom äldrevården som Sverige? Om inte. Kan möjligen de strukturella problemen vara en starkt bidragande orsak?

Att stå för sina åsikter även när det blåser. När det krisar förklarar vd:n att de bara har ansvaret för boendet. 

Hur har det kunnat bli så här? Enkelt svarat – privatisering. Upphandlingar med pressade priser. Äldreomsorgen var på väg att tas över helt av det privata. Men samhället vaknade, tävlar nu på samma villkor och tvingas lägga låga bud för att överhuvudtaget finnas kvar inom äldreområdet. Nu är ramen densamma så alla har problemet.

Vd:n som gav bonusen tillbaka var ju bara ansvarig för boendet som han själv säger, inte sjukvården. 

Inom den hårda affärsvärlden klarar sig alltid de starkaste. Kompetenta chefer som går för hårt fram ”sparkas” men får ofta ett nytt jobb av samma uppdragsgivare. Man tävlar på samma och någorlunda justa villkor, där inslagen av humanism är låg oftast helt obefintlig. Men ekonomiskt effektiv. Så vill vi väl inte ha det för våra äldre? Vi har råd med humanism.

Politikernas anseende sjunker när de inte ens kan stå för sina åsikter när det blir problem utan skyller på andra. 

Fri konkurrens löser automatiskt alla problem enligt marknadsekonomin. Men inte inom äldrevården. Den borde vara fredad från privata vinstintressen.